Helmililjat puutarhassa.

Tietoa Hernistä

Mikä herni.fi on?

Herni.fi on syntynyt Hernepensaskujanne-blogin uudistamisen yhteydessä. Entinen Hernepensaskujanne-blogi on nyt ytimekkäästi Herni.fi.

Herni.fi on estetiikan, puutarhan ja botanikaalisen elämäntavan tyyssija. Se innostaa testaamaan, kokeilemaan ja kasvattamaan kaikkea ihanaa ja ennen kaikkea levittää ympärilleen kukkien, puutarhan ja luonnon kauneutta. Herni.fi kutsuu sinut mukaan puutarhaan ja botanikaaliseen elämäntapaan.

Herni.fi sivusto on syntynyt rakkaudesta puutarhaan, estetiikkaan ja botanikaaliseen elämäntapaan.

Herni.fi:n arvot – me uskomme botanikaaliseen elämäntapaan!

  • Esteettisyys – Jokainen voi löytää arjen ilon ja nautinnon estetiikan kautta. Estetiikka ulottuu kaikkialle puutarhaan aina kylvettävien siementen valinnasta, arkisiin kylvöpuuhiin ja työskentelyyn puutarhassa. Estetiikka on ympäröivästä luonnosta, puutarhasta, kasveista ja itsestä huolehtimista. Se on ilon ja nautinnon lähde. 
  • Merkityksellisyys – Puutarhanhoito voi tarjota paljon merkityksellisyyttä elämään. Se on tapa olla yhteydessä luontoon, oppia uutta ja luoda jotain kaunista. Jokainen hetki, jonka vietät puutarhan, kasvien, lintujen ja pölyttäjien seurassa tekee hetkestä ainutlaatuisen. Merkityksellisyys voi syntyä tarinoista, historian kertomuksista, omista teoista tai toisten ilosta. Kun löydämme merkityksellisyyden elämällemme voimme uskoa unelmiin.
  • Kokeilemisen, testaamisen ja löytämisen ilo – Ilman rohkeita kokeiluja, sinnikästä testaamista ja uskoa omiin unelmiin ei synny uutta. Herni.fi haluaa rohkaista kuulijoita tutkimusmatkalle. Aina ei ole merkityksellistä onnistua vaan matka voi olla monin kerroin palkitsevampaa kuin lopputulos. Keskeneräisyyden sietäminen ja vaaliminen on arvokasta.
  • Luonnon monimuotoisuus – Lintujen laulu, pölyttäjien pörinä ja sisiliskojen suhina kuuluvat oleellisena osana elämäämme. ilman ympärillämme vallitsevaa elämää ei meitäkään olisi. Luomalla lintuystävällisiä puutarhoja, sisiliskoja houkuttelevia piilopaikkoja ja pölyttäjiä kutsuvia kukkaniittyjä voit omalta osaltasi vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilymiseen. Pienillä teoilla voi olla suuri merkitys.

Missiomme on inspiroida ihmisiä luomaan esteettisesti lumoavia ja merkityksellisiä puutarhoja, jotka rikastuttavat elämää ja tukevat luonnon monimuotoisuutta.

Visiomme on olla mukana kehittämässä suomalaista puutarhakulttuuria ja luomassa botanikaalisen elämäntavan omakseen kokevien innostavaa ja inspiroivaa yhteisöä…

Tarina sivuston takana

Hei, olen Johanna Rintanen ja tässä tiivis puutarhatarinani:

Olen sydämeltäni esteetikko, taiteenrakastaja ja puutarhan syvään päähän uponnut. Olen kasvanut mullan tuoksussa ja maaseudun sydämessä.

Koulutukseltani olen muotoilija ja medianomi, ammatiltani taideteollisuusalan opettaja. Intohimo estetiikan ja puutarhan liitosta juontaa juurensa pitkälle menneisyyteeni. Taidemuseot, taidehistoria, muotoilu ja puutarhojen historia ovat osa minua. Työssäni saan päivittäin sukeltaa estetiikan moniulotteiseen maailmaan.

Matkani puutarhan ihmeelliseen maailmaan sai alkunsa kun sain käsiini Antero Sinisalon Puutarhataiteen historian perusteet -teoksen. Tämä kirja on kulunut käsissäni repaleiseen kuntoon ja sen sivut ovat täynnä merkintöjä.

Hankimme perheeni kanssa vuonna 2008 vanhan 1902 rakennetun kansakoulun, johon lähdimme renessanssiajan puutarhataiteen innoittamana rakentamaan potager-puutarhaa. Sen akseliaaliset käytävät ja näkymälinjat saivat minut lumoutumaan. Potagerin kasvillisuus on rikastanut ja monipuolistanut puutarhan lajistoa. Se tarjoaa lukuisille pikkulinnuille pesä- ja suojapaikkoja sekä perhosille mettä. Tällä hetkellä jo hieman ikääntynyt potager odottaa peruskunnostusta.

Vuosien saatossa puutarha on muodostunut yhä merkityksellisemmäksi osaksi elämääni. Välillä tuntuu, että hengitän puutarhan ja sen lumovoiman kautta.

Puutarhainnostukseni on kuljettanut minua moniin kiehtoviin projekteihin. Perustin vuonna 2010 Hernepensaskujanne-blogin ja myöhemmin olin mukana perustamassa Versoileva Mediaa. tämän matkan aikana olen saanut kirjoittaa melkoisen määrän puutarha-aiheisia artikkeleita, kuvata puutarhan kasveja ja tuottaa yhdessä Kati Jukaraisen kanssa 138 jaksoa Puhetta Puutarhasta-podcastia. Sittemmin Versoilevan aikakauden päätyttyä jäi kipinä omien sisältöjen tuottamiseen ja innostus podcastiin nosti tämän tästä päätään.

Nyt Herni.fi sivuston myötä on aika kääntää puutarhalehden sivu ja hypätä entistä syvemmälle puutarhan maailmaan. Tällä kertaa karttoina ovat puutarhataiteen historia, kiehtovat kasvit, estetiikka, nautinto ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminen. Tuotan säännöllisesti aihetta käsitteleviä artikkeleja sekä pidän Puutarhakuplassa-podcastia.