Puutarhakuplassa-podcast, jakso 006

Ruukkupuutarha

YouTube
Soundcloud
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Tässä jaksossa käymme läpi ruukkupuutarhan perusperiaatteita. Suunnittelemme ruukkuvalintoja, pohdimme sommitteluratkaisuja ja innostumme ruukutarhasta.

Jakson aiheet:

  • Mihin ruukkupuutarha rakennetaan?
  • Millaiset ruukut valitaan?
  • Miten ruukut sommitellaan?
  • Millaisia kasveja valitaan?

Mihin ruukkupuutarha rakennetaan?

Ensimmäiseksi valitaan hyvä paikka. Paikka vaikuttaa kokonaisuuden syntyyn ja esillepanoratkaisuihin. Yleensä pääsisäänkäynnin koristukseksi tehdään ruukuista symmetrinen kokonaisuus, joka kehystää kauniisti rakennuksen sisääntuloa. Portaat luovat ihanteelliset puitteet näyttävän ruukkupuutarhan suunnittelulle ja toteutukselle. Muita mahdollisia paikkoja ovat esimerkiksi terassien kulmat, puutarhakäytävien päädyt, lavatarhat ja parvekkeet.

Ruukkupuutarhan ruukut.
Ruukkupuutarhan esillepanojen tukena voi käyttää matalia penkkejä ja tasoja.
Ruukkupuutarhassa runsaus on valttia.
Ruukkupuutarhassa kasvien runsaus on valttia.

Ruukkujen valinta?

Ruukkujen valintaan vaikuttavat lukuisat seikat. Pitää pohtia paikan luonnetta, miljöön tyyliä ja vallitsevia värisävyjä. Näiden pohjalta voi lähteä valitsemaan ruukkumateriaalia. Terracotta luo lämpöä ja välimerellistä tunnelmaa sekä pehmeyttä, ja sopii erinomaisesti maalaisidylliin. Graafiset harmaat betoni- ja metalliruukut luovat modernia ja pelkistettyä ilmettä. Luonnonpunoksesta tehdyt korit huokuvat rentoa ja luonnonläheistä tunnelmaa. Muoviruukut tarjoavat väri-iloittelua ja helppohoitoisuutta altakasteluominaisuuksien ansiosta.

Ruukkupuutarhan ruukkujen koot.
Ruukkupuutarhaan on hyvä valita kookkaitakin ruukkuja.

Kokonaisuus sommitellaan runsaaksi ja näyttäväksi

Ruukkupuutarhan idea pohjautuu runsauteen ja näyttävyyteen. Eri korkuiset ruukut sommitellaan mieluiten parittomiin ryhmiin. Pariton ruukkujen määrä luo kiinnostavuutta ja jännitettä kokonaisuuteen. Ruukut voi ryhmitellä kolmen, viiden, seitsemän tai yhdeksän ruukun ryhmiksi. Eri ruukkuryhmien väliin on hyvä jättää hieman tyhjää tilaa, jotta ruukkuryhmät erottuvat kauniisti toisistaan ja muodostavat upean tilallisen kokonaisuuden. Sommitteluun vaikuttavat myös ruukkujen muodot ja korkeudet. Korkeat ruukut on hyvä sijoittaa ryhmän taka-alalle ja matalimmat ryhmän edustalle.

Ruukkuryhmän sommittelu.
Ruukut kannattaa sommitella parittomiin ryhmiin. Kolmen, viiden tai seitsemän ruukun kokonaisuudet luovat harmonisen kokonaisuuden.

Kasvien valinta

Ruukkupuutarhan kasvillisuudessa kannattaa suosia selkeää väriteemaa. Väriteema voi pohjautua perinteiseen väriympyrään, josta voi poimia esimerkiksi lähivärit ruukkuryhmän teemaksi. Kasvien muodot ja kasvutavat näyttelevät myös merkittävää roolia suunnittelussa. Ryhmään kannattaa valita korkeutta luovia pikkupuita, viherliljoja tai koristeheiniä. Valuvasti alaspäin kasvavat lisukekasvit, kuten muratti, lankaköynnös ja hopeaputous, luovat kauniin taustan ja rentouden asetelmiin. Hyödynnä myös luovasti mätästäviä kukkivia kasveja, jotka tuovat väriä ja täyteläisyyttä kokonaisuuteen.

Ruukkuryhmä pääsisäänkäynnin rappusilla.
Rakennuksen pääsisäänkäynnin rappuset ovat mitä mainioin paikka ruukkupuutarhalle.
Pienimuotoinen ruukkutarha kesäkeittiössä.
Pienimuotoisen ruukkutarhan voi sommitella vaikka kesäkeittiön pöydälle.

Ruukkupuutarha on parhaimmillaan inspiroiva ja ihastuttava kokonaisuus, jossa on sulassa sovussa valtava määrä upeita ruukkuja ja toinen toistaan kiehtovampia kasveja. Vain mielikuvitus on rajana oman ruukkutarhan suunnittelulle.

Lue artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.