Puutarhakuplassa-podcast, jakso 007

Potager

YouTube
Soundcloud
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Tässä jaksossa tutustumme potager-puutarhoihin. Ihastumme estetiikkaan ja hyötykasvien lumovoimaan sekä piipahdamme omassa potagerissamme.

Potager-puutarhan jakson aiheet:

  • Mikä on potager?
  • Potager-puutarhojen historia
  • Piipahdus omassa potagerissamme
  • Millaisia kasveja potagerissa kasvatetaan ja miten?
Koristeellinen keittiöpuutarha varhain kesäkuussa.

Mikä on potager?

Potager eli koristeellinen keittiöpuutarha tarjoaa tuoreita hyötykasveja läpi satokauden, kauniita kukkia ja rakenteita sekä ihanasti tuoksuvia yrttejä. Keittiöpuutarhassa yhdistyvät estetiikka, nautinto ja hyöty.

Potagerin historia

Koristeelliset keittiöpuutarhat saivat alkunsa varhain ihmiskunnan historiassa. Keskiaikaan mennessä geometriset asettelut olivat erityisen suosittuja luostarien ja linnojen puutarhoissa. 1600-luvulla potager-puutarhat pääsivät kukoistamaan, kun aikakauden ihanteet suosivat tuoreita vihanneksia, juureksia, kauneutta ja omavaraisuutta.

Ranskan ylpeydenaihe, Versaillesin linnan Potager du Roi, sai alkunsa Aurinkokuninkaan aloitteesta. Lopulta Versaillesin keittiöpuutarha muodostui lähes 9 hehtaarin laajuiseksi kokonaisuudeksi, jossa kasvatettiin linnan hyöty- ja koristekasveja.

Potager-puutarhat toimivat myös aikakautensa puutarhojen tutkimuslaboratorioina, joissa kehitettiin muun muassa kastelu- ja lämmitysjärjestelmiä sekä esimerkiksi espalier-puutekniikkaa hedelmien viljelyyn.

Suomestakin löytyy kiehtovia koristeellisia keittiöpuutarhoja. Kemiön Kiilassa sijaitseva Gunilla Törnroosin upea potager-puutarha on kesäisin avoinna yleisölle, samoin kuin Helsingissä sijaitseva Annalan puutarhan potager.

Potager
Potager varhain keväällä.

Meidän keittiöpuutarha

Hernepensaskujanteen keittiöpuutarha on kooltaan noin 1000 m². Sen käytäväverkosto on noin 350 metriä pitkä ja pohjapiirros on ruutukaavassa. Potager perustettiin vuonna 2008 ja se odottaa parhaillaan ensimmäistä peruskorjausurakkaa.

Kasvien valinta

Potagerin kasvillisuus koostuu hyötykasveista, kuten juureksista, vihanneksista, hedelmäpuista ja marjapensaista, sekä yrteistä. Näiden lisäksi erilaiset kukat ovat oleellisessa asemassa. Kaikki kasvit istutetaan kauniisiin riveihin, ja kasvirivit muodostavat koristeellisen keittiöpuutarhan viimeistellyn ilmeen.

Lue artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.