Puutarhakuplassa-podcast, jakso 008

Lavatarhan kylvösuunnitelma

YouTube
Soundcloud
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Tässä jaksossa pohdimme kylvösuunnitelman hyötyjä ja mietimme, miten kylvösuunnitelma kannattaa tehdä.

Jakson aiheet:

Mikä on kylvösuunnitelma?
Miten kylvösuunnitelma tehdään?

Mikä on kylvösuunnitelma?

Kylvösuunnitelma on suunnitelma siitä, mitä kylvetään, milloin kylvetään ja miten kylvetään. Usein kylvösuunnitelma tehdään Excel-taulukkoon tai ruutuvihkoon. Suunnitelma pitää sisällään kylvettävien siementen lajin, lajikkeen, tieteellisen nimen, kylvöajankohdan, kylvölämpötilan ja itämisajan.

Kylvösuunnitelmalla on monia konkreettisia hyötyjä. Se auttaa hahmottamaan kasvatettavien hyötykasvien tarpeet, maksimoimaan rajatulta pinta-alalta saadun hyödyn ja ennen kaikkea opettaa tuntemaan kasveja ja niiden ominaispiirteet. Kylvösuunnitelman tekeminen on ennen kaikkea mukavaa, innostavaa ja koukuttavaa.

Kylvölämpötilat ja itämisajat talteen

Kylvölämpötilat ja itämisajat löytyvät useimmiten hyötykasveja myyvien verkkokauppojen sivuilta. Tiedot hyötykasvien kasvattamisesta tarjoavat usein arvokasta tietoa, jonka avulla voi suunnitella parhaan mahdollisen kylvöajan, hyödyntää optimaalista kylvölämpötilaa ja suunnitella mahdolliset uusintakylvöajankohdat.

Uusintakylvettäviä hyötykasveja

Uusintakylvöt tarkoittavat sitä, että jokin hyötykasvi kylvetään kahden kolmen viikon välein, ja näin varmistetaan maksimaalinen sato kyseisestä kasvista esimerkiksi lavatarhassa. Uusintakylvöjen väli on lajista riippuen 2 – 3 viikkoa. Hyviä uusintakylvettäviä hyötykasveja ovat mm. retiisi, herne, pinaatti, salaatti, porkkana, tilli, persilja.

Lue artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.