Puutarhakuplassa-podcast, jakso 003

Esikkoteatteri

YouTube
Soundcloud
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jakson kuvaus

Tässä jaksossa sukellamme suoraan 1600-luvulle. Kevät on parasta esikkoaikaa. Ja mikäs onkaan kiehtovampi ajatus kuin oma esikkoteatteri. Mutta mikä ihmeen teatteri sellainen on? Jos olet koskaan haaveillut oman puutarhan pienoisteatterista, jossa kukkien loisto ja värien kirjo ovat pääosassa, olet oikeassa paikassa. Puutarhataiteen historiasta kumpuava ja esteettisesti kiehtova esikkoteatteri tuo harvinaiset kasvit erityiseen loistoon ja näyttämön paraatipaikalle. Luvassa on matka läpi teatterin historian, sen merkityksen ja sen, miten voit luoda pienen palan tätä taikaa omaan puutarhaasi.

Jakson aiheet:

  • Mikä on esikkoteatteri?
  • Milloin esikkoteatterit yleistyivät?
  • Mitä esikkoteatterissa kasvatetaan?
  • Lopuksi pohditaan millainen esikkoteatteri sopisi nykyaikaiseen puutarhaan

Esikkoteatterin ominaispiirteet:

Portaittainen hyllystö

Portaittainen hyllystö luo teatterille sen tunnusomaisen ulkomuodon. Hyllyt järjestäytyvät katsomomaisesti ja muodostavat visuaalisesti kiehtovan näyttämön kasveille. Rappusmaisesti asetellut 3–5 hyllyä mahdollistavat kukkien esittelyn eri korkeustasoilla. Näin jokainen kasvi saa ansaitsemansa huomion ja jokainen yksityiskohta pääsee oikeuksiinsa.

Materiaalivalinnat

Teatteattereita on vuosien saatossa valmistettu useista eri materiaaleista. Suurimmat ja komeimmat on muurattu sijoilleen, koristeelliset metalliportaat olivat suosiossa viktoriaanisena aikakautena ja perinteinen puu ja vaneri loistavat kotipuutarhoihin soveltuvissa teattereissa. Nämä materiaalit ikastuttavat puutarhan yleisilmettä ja kertovat tarinaa puutarhanhoidon perinteistä.

Sivuseinät ja katto

Teatterit ovat suunniteltu erityisesti luomaan kasveille suojan, joka varjelee niitä liialliselta sateelta ja suoralta auringonvalolta. Tämä rakenne suojaa herkkiä kukkia säältä ja luo optimaalisen mikroilmaston, jossa kasvit voivat kukoistaa. Kattorakenteen ja seinämien ansiosta aurikulat saavat nauttia tasaisesta, suojaisasta ympäristöstä, joka jäljittelee niiden luonnollista kasvuympäristöä vuoristossa. Näin ollen sivuseinien ja katon rooli on keskeinen esikkoteatterissa, sillä ne mahdollistavat kasvien terveen kasvun ja kauneuden säilymisen kaikissa sääolosuhteissa.

Värimaailma

Teatterien värimaailma on ajan saatossa ollut monipuolinen ja puhutteleva. Värisävyihin mahtuu mukaan niin näyttävät taivaansiniset sävyt, jotka heijastavat keväisen taivaan kirkkautta ja korostavat kukkien loistoa sekä tummanpuhuvat yönsinisten, tummanruskeiden ja sammaleen vihreiden sävyjen kirjo. Nämä tummemmat sävyt luovat kontrastia ja tuovat esille kasvien värien kirkkauden. Toisaalta, vaaleat beiget ja valoisat sävyt tarjoavat rauhallisen ja luonnollisen taustan, joka korostaa kasvien hentoja vivahteita ja tuo puutarhaan valon ja varjon leikkiä. Värit heijastelevat niin omistajiensa esteettisiä mieltymyksiä kuin aikakausien suosikkivärejä.

Lue artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.