Valloittava orvokki ihastuttaa monimuotoisuudellaan

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/04/20-Orvokki-artikkeliaudio-valmis.mp3

Orvokkien paikka on kiistaton kevään ensikukkijoina. Niiden suosiolla on pitkät juuret ja jalostustyön tuloksena lajikkeiden määrä melkoinen. Edullisen hintaiset, pitkäkestoinen kukinta ja niiden väriloisto antavat mahdollisuuden mitä moninaisimpien kokonaisuuksien loihtimiseen. Mutta mitä ihmettä orvokkien historiaan kuuluu ja mistä niiden jalostustyö on saanut alkunsa? Inspiroidu orvokkien menneisyydestä ja nappaa lopusta vinkit miten saat orvokkisi viihtymään. 

Orvokkien kiehtova historia – Zeus-jumalan käsistä Botticellin siveltimeen

Orvokin historia on tarina kasvien jalostuksesta, kulttuurisista merkityksistä ja ihmisen vuorovaikutuksesta luonnon kanssa. Antiikin Kreikasta lähtien niitä on arvostettu kauneuden, tuoksun ja lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Kreikkalaisen mytologian mukaan Zeus-jumala muutti rakastamansa Ion-nimisen kuninkaan tyttären lehmäksi suojellakseen häntä vaimonsa Hera-jumalattaren mustasukkaisuudelta. Zeus loi makeasti tuoksuvia orvokkeja tämän valkean lehmän ruuaksi. Tämä kiehtova tarina kertoo orvokkien jumalallisesta alkuperästä ja niiden yhteydestä suojeluun ja rakkauteen.

Keskiajalla ja renessanssiaikana Euroopassa orvokkeja arvostettiin ja niihin kytkeytyi mystiikkaa, mikä inspiroi taiteilijoita ja kirjailijoita. Ne symboloivat nöyryyttä, puhtautta ja hengellistä puhdistumista, joten niiden esiintyminen taiteessa ja kirjallisuudessa oli usein metaforista ja merkityksellistä. Renessanssitaiteilijoiden, kuten Sandro Botticellin, teoksissa orvokeilla oli symbolisia merkityksiä. 

Orvokki
Kukkien värityksen vivaihteikkuus on uskomatonta.
orvokki
Pieni sade ei haittaa orvokkeja, kunhan vesi ei pääse seisomaan ruukuissa.

1800-luvulla Englannissa keto-orvokki (Viola tricolor), joka tunnettiin myös nimellä ”pansy”, sai huomiota kasvattajien keskuudessa. Tämä johti jalostustyöhön, jonka seurauksena syntyi uusia, värikkäitä ja suurikukkaisia orvokkilajikkeita. Lord Gambier ja hänen puutarhurinsa William Thompson, sekä monet muut kasvattajat ympäri Eurooppaa, risteyttivät eri Viola-lajeja luoden uudenlaisia orvokkeja, jotka tunnetaan nykyisin Viola × wittrockiana -nimellä. Nämä jalostetut kasvit erottuivat suurilla, näyttävillä kukillaan ja monivärisellä kirjollaan. Niistä tuli nopeasti suosittuja puutarhakasveja.

Orvokin symboliikka ja kulttuuriset merkitykset ovat rikkaita ja moninaisia. Ranskassa ”pansy” (pensée) tarkoittaa ajatusta tai muistoa, ja Victorian aikana Englannissa orvokkeja käytettiin ”kukkien kielen” osana viestimään salaisia tuntemuksia. Orvokit ovat myös edustaneet vapaamielisyyttä ja humanismia, ja niitä on käytetty eri aikakausina sekä juhlallisissa että arkipäiväisissä yhteyksissä muistuttamaan ihmisten välisistä tunteista ja muistoista.

Oranssit orvokit
Pienten orvokkien keskustat näyttävät ilmeikkäiltä kasvoilta.

Kotoisin Euroopasta

Orvokit, jotka tunnetaan myös tieteellisellä nimellä Viola, ovat orvokkikasveihin kuuluvan kasvisuvun jäseniä. Kasvisuvun jäsenet ovat pääasiassa lähtöisin pohjoiselta pallonpuoliskolta ja orvokkeja löytyykin laajalti Euroopasta, Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Ne ovat sopeutuneet kasvamaan monenlaisissa ympäristöissä kuten niityillä, metsänreunoissa ja jopa alppien kivikkorinteillä. Ne kukoistavat erityisesti kosteissa ja varjoisissa paikoissa, kuten puiden ja pensaiden alla, missä maaperä on ravinteikas ja kosteuden säilyminen tasainen. Orvokkien luontainen kyky sopeutua erilaisiin olosuhteisiin on avain niiden suureen suosioon, levinneisyyteen ja monimuotoisuuteen. 

orvokki
Herkän vaalean punertavissa orvokeissa on aavistuksen ripsuinen reunus.

Orvokkien jalostustyö Euroopassa

Orvokkien jalostustyö on ollut tärkeässä roolissa niiden historiallista kehitystä. Jalostustyön tuloksena niiden ulkonäköä ja monimuotoisuutta on muokattu läpi vuosisatojen. Tämä prosessi alkoi toden teolla 1800-luvulla Englannissa, missä hortonomit ja kasvattajat alkoivat systemaattisesti risteyttää eri Viola-lajeja. Heidän tavoitteenaan oli parantaa kukkien kokoa, väriä ja kestävyyttä. Keskeisiä henkilöitä tässä työssä olivat Lord Gambier ja hänen puutarhurinsa William Thompson, jotka yhdessä loivat uudenlaisia orvokkeja, jotka tunnetaan nykyisin Viola × wittrockiana -nimellä eli tarhaorvokkeina.

Jalostusprosessissa keskityttiin erityisesti Viola tricolorin, eli keto-orvokin, ja muiden Viola-lajien ominaisuuksien yhdistämiseen. Tavoitteena oli luoda suurempikukkaisia ja värikkäämpiä kukkia, jotka pystyisivät sopeutumaan erilaisiin kasvuolosuhteisiin ja tarjoamaan pitkän kukinta-ajan. Keto-orvokin risteyttäminen muiden Viola-lajien, kuten Viola lutea (keltaorvokin), kanssa johti uudenlaisiin hybrideihin, joilla oli moniväriset kukat ja jotka olivat kestävämpiä kuin niiden villit edeltäjät.

1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa jalostustyö jatkui, ja eri puolilla Eurooppaa syntyi uusia orvokkilajikkeita. Jalostajat keskittyivät luomaan lajikkeita, jotka soveltuisivat erityisesti puutarhakasveiksi, korostaen niiden esteettisiä ominaisuuksia ja sopeutumiskykyä erilaisiin ympäristöihin. Jalostuksen myötä kukkien suosio kasvoi, ja ne levisivät Euroopasta muualle maailmaan, missä niistä tuli suosittuja puutarhakasveja.

Nykyään orvokkien jalostustyö jatkuu, ja kasvattajat pyrkivät luomaan entistä kestävämpiä, värikkäämpiä ja monimuotoisempia lajikkeita. Tämä työ sisältää uusien hybridien luomisen, mutta myös olemassa olevien lajikkeiden parantamisen, jotta ne voivat paremmin kestää tauteja, tuholaisia ja sään vaihteluita.

Sarviorvokki `Tiger Eye`
Sarviorvokki `Tiger Eye` on jännittävän viirullinen lajike.

Näin onnistut ruukkuistutuksissa

Orvokkien kasvattaminen ruukuissa on suosittu tapa nauttia näiden viehättävien kukkien kauneudesta. Ruukkukasvatus mahdollistaa kukkien sijoittamisen parvekkeelle, terassille, kesäkeittiöön tai pääsisäänkäynnin portaille. Monipuolinen lajikevalikoima mahdollistaa lähes rajattomien väriyhdistelmien testaamisen ja kokeilun omassa ruukkutarhassa.

Valitse oikeanlainen ruukku

Orvokkien kasvattamiseen sopivat parhaiten suurehkot ruukut, joissa on hyvä salaojitus. Reikäpohjaiset ruukut estävät veden seisomisen ja juurimädän kehittymisen. Ruukun koko riippuu orvokkilajikkeesta ja siitä, kuinka monta tainta aiot istuttaa yhteen ruukkuun. Yleensä suurempi ruukku tarjoaa enemmän tilaa juurten kasvulle, mikä edistää terveellisempää kasvua.

Ravinteikas kesäkukkamulta

Orvokit viihtyvät parhaiten ravinteikkaassa, hyvin kuohkeassa ja vettä läpäisevässä mullassa. Erityisesti  kesäkukkamultaseokset soveltuvat hyvin kukkien kasvattamiseen ruukuissa. Multaan voi sekoittaa hitaasti vapautuvaa lannoitetta, joka ravitsee kasveja pitkään.

Varmista riittävä kasvutila juurille

Istuta orvokit ruukkuun varhain keväällä. Aseta ruukun pohjalle kerros salaojituskiviä tai ruukunsirpaleita veden valumisen helpottamiseksi. Täytä ruukku valitsemallasi mullalla ja istuta orvokit niin, että niiden juuripaakku peittyy kokonaan. Varmista, että kasvit sijoitetaan tarpeeksi harvaan, jotta ne mahtuvat kasvamaan ilman ahtautta.

Kastele ja lannoita säännöllisesti

Kastele säännöllisesti, mutta maltilla. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä estääksesi juurten liiallisen kastumisen. Lannoita kukkia nestemäisellä kukkalannoitteella noin kahden viikon välein tai käytä varastolannoitusta edistääksesi runsasta kukintaa.

Valitse puolivarjoisa kasvupaikka – vältä paahdetta

Orvokit viihtyvät valoisassa paikassa, mutta liian kuumassa auringonpaisteessa kukat saattavat haalistua ja kasvit voivat kärsiä. Puolivarjoisa sijainti, jossa on suojaa kuumimmalta auringonpoltteelta, on ihanteellinen.

Orvokkien nyppiminen
Säännöllinen kuihtuneiden kukkien nyppiminen edistää kukintaa.

Nypi säännöllisesti ja kiihdytä kukintaa

Poista kuihtuneet kukat nyppimällä säännöllisesti. Nyppiminen kiihdyttää uusien kukkien muodostumista. Tarvittaessa voit leikata kasveja kevyesti muodon säilyttämiseksi ja tuuhean kasvun edistämiseksi.

Orvokkien kasvattaminen ruukuissa on palkitsevaa ja tuo väriä sekä elämää pieneenkin tilaan. Huolellisella hoidolla voit nauttia niiden kukinnasta pitkään.

Orvokki
Orvokit viihtyvät viileässä eteisessä, terassilla tai parvekkeella.

Valloittavat orvokit luovat ilmettä istutuksiin

Orvokkien kukkien monimuotoisuus tekee niistä erityisen kiehtovia. Toisilla orvokeilla on nähtävillä kasvoja muistuttava keskiosa, toiset ovat viirullisia kuin seeprat ja toisten lehtien reunat ovat hienostuneen kiharat. Kukkien koko vaihtelee siinä missä värityskin pienestä suureen. Tämä tekee orvokeista vastustamattomia kevätistutuksiin. Jokaiseen makuun löytyy varmasti jokin sykähdyttävä väriyhdistelmä tai kasvumuoto. Aivan ihanimpia ovat japanilaiset orvokit, joiden kerrannaiset kukkaset, ripsuhelmaiset terälehdet ja murretut värisävyt sykähdyttävät. Näitä ihanuuksia voit tarkastella lähemmin Herni.fi sivuston Pinterest-taulusta.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.