Tunnelmallinen kesäkeittiö kutsuu viihtymään

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/05/Artikkeliaudio-23-kesakeittio-valmis.mp3

Tunnelmallinen kesäkeittiö luo kesäisen puutarhan keitaan, joka houkuttelee viettämään aikaa ja nauttimaan yhdessäolosta. Ulkoilmassa aika kuluu levollisemmin, kun arjen kiireet unohtuvat. Ulkokeittiö tarjoaa viihtyisän ympäristön sekä ihmisille että ihanille kasveille kuten yrtteille ja kesäkukille. Viihtyisyyteen ja toiminnallisuuteen panostamalla voidaan luoda koko perheelle yhteinen lempipaikka, joka toivottaa myös vieraat lämpimästi tervetulleiksi.

Tunnelmallinen kesäkeittiö tai ulkokeittiö.
Katos luo kesäkeittiöön suojaa sateilta ja paahteelta.

Kesäkeittiön suunnittelu

Oman kesäkeittiön suunnittelu on mukaansatempaava projekti. Materiaalien ja vaihtoehtojen kirjo on melkoinen, ja jokainen voi oman makunsa ja asuinalueensa sekä miljöön tyylin mukaan suunnitella joko modernin ja minimalistisen, romanttisen ja rennon tai kierrätysmateriaaleista valmistetun kekseliään ja leikkisän ulkokeittiön. Tyylejä on monia. Pääasia, että keittiö on itselle mieluinen, sisältää kaikki tarvittavat toiminnot ja kutsuu ennen kaikkea viettämään leppoisaa aikaa.

Millainen on hyvä paikka tontilla?

Ennen kesäkeittiön suunnittelua on hyvä etsiä mieluisa paikka. Kodin keittiön läheisyys ja paikan suojaisuus ovat eduksi. Keittiöstä on helppo kipaista hakemassa tarvittavia aineksia tai kuljettaa tiskit pesuun. Lisäksi suojaisuus luo intiimiä tunnelmaa ulkokeittiöalueelle. Kun sopiva paikka on löytynyt, voikin suunnittelutyö alkaa.

Mitä toiminnallisuuksia kesäkeittiöön?

Suunnittelun alkuvaiheessa on hyvä pohtia, millainen kokkaaja on. Tarvitaanko paikka grillille, pitsauunille, savustimelle, kaasuliedelle, tiskipaikalle, tasoja ruoanlaittoon ja kaappeja säilytystä varten? Kun näihin kysymyksiin on löytynyt vastaus, voidaan aloittaa mitoitus. Jokaiselle laitteelle on hyvä löytyä sopiva paikka. Lisäksi kaapeissa tai hyllyillä on kätevä säilyttää grillihiiliä, kaasupulloja tai muita tarpeellisia tarvikkeita. Riittävä laskutila taas mahdollistaa rennon ruoan valmistuksen ja kokkailun yhdessä. Toiminnallisuuksista kannattaa piirtää huolella mitoitettu pohjapiirros, joka huomioi riittävän liikkumistilan sekä tarvittavien toiminnallisuuksien paikat.

Hiiligrilli kesäkeittiössä.
Hiiligrilli tuo tunnelmaa ja pientä savun tuoksua.
Pitsauuni.
Pitsauunille ja kaasuliedelle sekä kaasupullolle on hyvä varata paikat jo suunnitteluvaiheessa.

Millainen muotokieli ja väritys sopii miljööseen?

Kun pohjapiirros kesäkeittiölle on hahmottunut, on aika miettiä, haluaako alueelle katoksen. Katos suojaa sateelta ja pitää mahdolliset valaisimet sekä tarvikkeet säältä suojassa. Katos voi olla joko pulpettimuotoinen viistosti jompaan kumpaan reunaan tai taakse laskeva. Pulpettikattoinen ratkaisu saattaa olla hieman harjakattoista versiota helpompi rakentaa. Miljöö, tontin muut rakennukset, sekä ulkokeittiön paikka tontilla toimivat hyvin suunnittelun apuna.

Kesäkeittiön väritys tulee niin ikään luonnollisesti tontin muista rakennuksista. Luonnonvärinen ruskea maastoutuu hyvin maisemaan ja sopii esimerkiksi kesämökkitonteille. Musta on moderni värisävy, joka niin ikään maastoutuu valkoista rakennetta paremmin. Valkoinen taas luo kepeyden ja raikkauden tuntua. Lisäksi monet muut sävytetyt ja murretut sävyt saattavat toimia hyvin kesäkeittiön sävyinä.

Stailaa kesäkeittiöstä viihtyisä

Kun kesäkeittiö on rakennettu suunnitelmien mukaisesti, on aika nauttia oleskelusta ja yhdessäolosta. Stailaamalla ulkokeittiöalue syttyy eloon. Nyt on vuoro miettiä kalusteet, hyötykasvi-istutukset, koristekasvit ja tietysti tunnelmavalaistus. Lisäksi pienet koristeet ja sisustuselementit kuten tyynyt, matot ja maljakot ovat omiaan luomaan viihtyisää tunnelmaa.

Tunnelmallinen kesäkeittiö.
Riittävä laskutila mahdollistaa ulkoruokailuvälineiden säilyttämisen.
Viihtyisä kesäkeittiö.
Tunnelmaa voi luoda erilaisilla ruukkuistutuksilla.

Ulkokalusteiden valinta

Ulkokalusteet määräytyvät käytettävissä olevan tilan sekä käyttötarkoituksen mukaan. Modulaariset jatkettavat pöydät ovat ihanteellisia, jos on suuri suku tai tykkää järjestää suuria kesäjuhlia. Jos taas kesäkeittiötä käyttää lähinnä oman perheen voimin, riittää hyvin istumapaikka jokaiselle ja muutama varatuoli vieraille. Kalusteet voi näppärästi rakentaa itse, silloin saa juuri oikean mitoituksen ja omanlaisen ilmeen. Muutoin hyviä ratkaisuja löytyy puutarhakalustemyymälöistä. Kalusteiden valinnassa on kuitenkin syytä huomioida säänkestävyys ja huollettavuus.

Kesäkeittiön pöytä.
Pienin kuudenhengen pöytä on kompaktin kokoinen.
Oleskelunurkkaus
Pieni oleskelunurkkaus lisää viihtyisyyttä.

Yrtit ja hyötykasvit

Yrtit ja hyötykasvit tuovat tuoksuja ja tunnelmaa kesäkeittiöön. Amppeleissa roikkuvista kirsikkatomaateista on helppo poimia kypsät tomaatit salaatteihin ja pizzaan. Yrttitikas on oiva kaikille yrttien ystäville. Tikkaille mahtuu kerralla kasvamaan runsaasti erilaisia yrttejä. Samalla yrttitikas toimii myös kauniina tilanjakajana ja näkösuojana.

Ruukkuistutukset ja eksoottiset pikkupuut

Sitruspuut, oliivit, japaninvaahterat ja viherliljapuut luovat ripauksen välimerellistä tunnelmaa ulkokeittiöön. Väriä voi kokonaisuuteen tuoda kesäkukilla. Erityisesti miljoonakellot ja erilaiset koristeheinät kestävät hyvin kesän sään vaihteluja ja pysyvät näyttävinä koko kasvukauden ajan. Pienet syötävät kukat, kuten orvokit, tuovat myös mukavan lisän ulkokeittiön istutuksiin.

Kalamondiini
Eksoottiset sitruspuut levittävät hyvää tuoksua ympärilleen.
Yrttitikas
Yrttitikas mahdollistaa erilaisten yrttien kasvattamisen ihan kokkauspisteen tuntumassa.

Oleskelunurkkaus

Seurustelun ja kokkailun lomassa on myös mukava istahtaa pieneen oleskelunurkkaukseen tai kellahtaa pötkölleen daybedille. Lisää siis mukavia nurkkauksia tai oleskelumahdollisuuksia mielesi mukaan. Kaislamatot lisäävät myös kodikkuuden ja viihtyisyyden tuntua, mutta ne pitää muistaa kuljettaa sisätiloihin suojaan sateelta.

Valaistus ja musiikki

Koko komeuden kruunaa tunnelmavalaistus. Tunnelmavalaistuksen avulla saat lisättyä kesäkeittiön käyttöaikaa pitkälle iltaan. Lämpimiin viltteihin kääriytyneenä kesäkeittiöllä voi kuunnella nautinnollista musiikkia ja seurustella ystävien kanssa. Tunnelmavalaistusta voi luoda kesäkeittiön katosta roikkuvien valaisimien avulla. Myös pöydän ylle juhlakaareen on helppo kiinnittää kausivaloja ja lyhtyjä.

Tunnelmavalot
Erilaiset lyhdyt ja valot luovat tunnelmaa oleskelualueelle.
Kausivalot
Kausivalot luovat tunnelmaa koko oleskelualueelle.

Parasta kesässä, puutarhassa ja kesäkeittiössä ovat pitkät viipyilevät hetket; se, kun voi juoda aamukahvia linnunliverryksessä aamuisen tuulenvireen hulmutellessa hiuksia. Ystävien ja perheen seura, yhdessä käydyt keskustelut, ruokailuhetket ja nimenomaan yhdessä vietetty aika tekevät kesäkeittiöstä ennen kaikkea viihtyisän yhdessäolon, rentoutumisen ja mukavan oleskelun paikan. Luo oma kesäinen keitaasi ja nauti kesäpäivistä.

Haluatko lukea lisää viihtyisistä oleskelualueista? Artikkelissa Keväinen patio – luo tunnelmallinen nurkkaus ja nauti keväästä! kerrotaan pation stailauksesta kukilla ja kasveilla.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.