Puolivilli puutarha hurmaa luonnonmukaisuudellaan

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/05/Artikkeliaudio-25-PuolivilliPuutarha.mp3

Puolivilli puutarha on kiehtova sekoitus vapaamuotoista luonnonmukaisuutta ja ihmisen luomaa kauneutta. Puolivillissä puutarhassa viihtyvät pölyttäjät, luonnon pieneliöstö sekä ihanasti livertelevät linnut. Se luo rentouttavan kokonaisuuden, jossa kaikille aisteille on jotakin tarjottavaa. Rennosti vaeltavat kukkaset, rehevyys ja hieman salaperäinen tunnelma kutsuvat tutkimaan, kyyristymään ja nauttimaan puutarhanhoidon ja luonnon ihmeellisestä rinnakkaiselosta.

Puolivillin puutarhan ominaispiirteet

Luonnonmukaisuus

Puolivillissä puutarhassa luonto on tärkeässä roolissa. Kasvit istutetaan luontoa mukaillen. Luontoa mukailevaa istutustyyliä kutsutaan dynaamiseksi istutukseksi. Dynaamisessa istutuksessa hyödynnetään luonnon estetiikkaa, vapaamuotoista polveilevuutta, korkeuseroja sekä kasvien erilaisia kasvutapoja. Luonnonmukaisuus tekee puolivillistä puutarhasta esteettisesti kiehtovan. Rehevä kasvillisuus ja polveilevasti vaihtelevat kasvit luovat rentoutta ja vapautta huokuvan kokonaisuuden. Aivan kuin luonto jatkuisi puutarhaan, luoden puutarhaan runsaamman ja kasvillisuudeltaan rikkaamman osuuden.

Luonnonmukaisuuden vaaliminen tarkoittaa myös sitä, että puolivillissä puutarhassa hyödynnetään monipuolisesti luonnon omia kasveja ja kasvillisuutta. Luonnollisia ketoja ja niittyjä vaalitaan. Hoitotoimenpiteet näin ollen vaalivat luontaista kasvillisuutta. Erilaiset tuulessa huojuvat heinät, kauniisti kukkivat koiranputket ja kissankellot kuuluvat oleellisena osana puolivilliin puutarhaan.

Puolivilli puutarha
Kasvit kasvavat puolivillissä puutarhassa luonnollisissa lämpäreissä.

Puolivilli puutarha on vapauden tyyssija

Puolivillissä puutarhassa kasvit saavat kasvaa omassa tahdissaan ja muodossaan. Niiden luonnollista kasvutapaa ei lähdetä muuttamaan kurinalaisella leikkaamisella, muotoilulla tai tiukalla istutusjärjestyksellä. Kasvit saavat vuosien saatossa asettua sijoilleen ja muodostaa rennon, villisti vaeltavan kokonaisuuden.

Parhaimmillaan vapaus näkyy kokonaisvaltaisena ajattelutapana, vapautta ylistävänä puutarhafilosofiana. Vapautta ylistävä puutarhafilosofia on lähestymistapa, joka korostaa luonnonmukaisuuden vaalimista, luovuutta ja itseilmaisua. Se rohkaisee puutarhureita luopumaan perinteisistä säännöistä ja rajoituksista ja kokeilemaan uusia ideoita luodakseen tiloja, jotka heijastavat heidän omaa yksilöllistä tyyliään ja arvoja. Puolivillistä puutarhasta muotoutuu vähitellen puutarhurinsa näköinen, oloinen ja tyylinen. Oma estetiikantaju korostuu ja puutarhasta muodostuu kuin inspiroiva canvas, johon taiteilijan siveltimenvedot muodostavat hersyvän kokonaisuuden.

Puolivilli puutarha
Luonnollisuus, yllätyksellisyys ja pieni salaperäisyys ovat osa puolivilliä puutarhaa.

Pehmeät ja kaarevat muodot

Muotokieli on oleellinen osa eri aikakausien puutarhatyylejä. Näin ollen muotokieli näyttelee myös merkittävää roolia puolivillissä puutarhassa. Polut ovat vapaasti mutkittelevia, luonnon ja maaston muotoja mukailevia. Usein polku voi olla pidempään niittyyn ajettu matalampikasvuinen kiemurteleva reitti, kuorikatteesta metsäiselle alueelle tehty polku tai tallauma nurmisella alueella. Istutusalueet noudattavat niin ikään kaarevia, pehmeitä muotoja luoden yhdessä polkujen kanssa lempeän ja sulavan kokonaisuuden.

Luonnonmukaiset hoitotoimenpiteet

Lempeät ja luonnonmukaiset hoitotoimenpiteet kuuluvat oleellisena osana puolivilliin puutarhaan. Nurmialueiden niittäminen, lahopuun, lehtikompostin ja kompostin hyödyntäminen sekä nokkosvesi kuuluvat hoitotoimenpiteisiin maan muokkaamisen, kääntämisen ja lannoittamisen sijaan. Puolivilli puutarha hyötyy luonnon omista maanparannusaineista ja pieneliöt kiittävät lahopuun hyödyntämistä. Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja rikastaminen pääsevät parhaiten käyntiin, kun hyödynnetyt materiaalit ovat luonnosta lähtöisin.

Koristeet ja rakennusmateriaalit

Puolivilli puutarha kaipaa kauniita yksityiskohtia ja rakenteita siinä missä kurinalaisempikin puutarha. Taide pääsee puolivillissä puutarhassa oikeuksiinsa. Rehevä ja valloittava keramiikka, puissa roikkuvat lasikoristeet, peilit tai pienet veistokset luovat puutarhaan kauniita yksityiskohtia ja katseen kiintopisteitä. Puutarha on parhaimmillaan kokonaisvaltainen nautinnon lähde, jossa näkö-, kuulo- ja tuntoaistiat saavat tasapainoisesti hienostuneita ärsykkeitä, joista muodostuu elämyksiä. 

Rakennusmateriaaleiksi köynnöskasvien tarvitsemiin trelliksiin tai oleskelualueen pergoloihin sopii erinomaisesti puumateriaali. Luonnolliset ruskean ja harmaan sävyt tukevat rentoa ja luonnonmukaista tunnelmaa, kun taas valkoiset rakenteet luovat kokonaisuuteen ripauksen romanttista tuntua. Pienet betoniset tai metalliset vesiaiheet ovat omiaan rikastamaan puutarhan ilmettä, ja samalla ne tarjoavat perhosille, linnuille ja muille luonnon eläimille ensiarvoisen tärkeitä juomapaikkoja.

Kutsu perhosia, pölyttäjiä ja pikkulintuja puolivilliin puutarhaan

Sopivasti luonnonmukainen, runsaslajinen ja rehevä puolivilli puutarha tarjoaa ravintoa, suoja- ja pesäpaikkoja perhosille, pölyttäjille ja pikkulinnuille. Luonnon kasvit ja kukat yhdessä puutarhakasvillisuuden kanssa tarjoavat mettä, ravinteikkaita siemeniä ja pesänrakennustarpeita. Puolivilli puutarha kätkee uumeniinsa myös linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja. Näin voit luoda myös perhospuutarhan tai lintuystävällisen puutarhan, joista voit lukea lisää Hernin artikkelikirjastosta.

Puolivilli puutarha
Perhoset ja pölyttäjät viihtyvät luonnonmukaisessa puutarhassa.

Kirjallisuusvinkkejä puolivillin puutarhan ystäville

Hernin puutarhakirjojen nurkkauksesta löydät kiehtovia lukuvinkkejä luonnonmukaisesta puutarhasta sekä luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.