Perhospuutarha – luo elävä ja monimuotoinen keidas pihaasi

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/03/perhospuutarha-luo-elava-ja-monimuotoinen-keidas-pihaasi.mp3

Perhospuutarha vaalii luonnon monimuotoisuutta ja tuottaa iloa arkeen. Perhospuutarhan perustaminen on helppoa ja mukavaa puuhaa. Tarjoamalla perhosille hyvät elinolosuhteet, suojapaikkoja, ruokaa ja pesäkoloja, voit nauttia monenkirjavien perhosten liihottelusta puutarhassasi. Näin luot eloa ja iloa pihaasi ja autat pitämään elinympäristön terveenä ja tasapainoisena. Nappaa vinkit talteen ja ryhdy toimeen. Loihdi pihastasi kukkien ja perhosten paratiisi.

Perhospuutarha ja amiraaliperhonen.
Amiraaliperhonen viihtyy alppipiikkiputken kukinnoilla.

Miksi perustaa perhospuutarha?

Perhospuutarhan perustamisella on lukuisia hyötyjä, jotka vaikuttavat positiivisesti niin ympäristöön kuin henkilökohtaiseen hyvinvointiin. Perhospuutarhat edistävät paikallisen ekosysteemin monimuotoisuutta tarjoamalla perhosille ja muille pölyttäjille elintärkeitä ravintolähteitä ja pesimäpaikkoja. Tämä auttaa ylläpitämään ja vahvistamaan pölyttäjäpopulaatioita, jotka ovat avainasemassa kasvien pölytyksessä ja siten myös ihmiskunnan ruokaturvassa.

Lisäksi perhospuutarhan värikkyys ja eläväisyys tarjoavat esteettistä iloa, ja puutarhan hoitaminen voi olla rentouttava harrastus, joka parantaa mielialaa ja vähentää stressiä. Perhospuutarhan suunnittelu ja ylläpito antavat mahdollisuuden luovaan ilmaisuun ja luonnon lähellä olemiseen. Tämä voi lisätä yhteyttäsi ympäröivään luontoon ja opettaa arvokkaita asioita paikallisesta luonnosta ja sen ekosysteemeistä. Näiden syiden vuoksi perhospuutarhan perustaminen on merkittävä teko, joka tukee sekä ympäristön terveyttä että omaa henkistä hyvinvointiasi.

“Perhospuutarha auttaa ylläpitämään ja vahvistamaan pölyttäjäpopulaatioita, jotka ovat avainasemassa kasvien pölytyksessä ja siten myös ihmiskunnan ruokaturvassa.”

Perhospuutarhan suunnittelu

Perhospuutarhan suunnittelu vaatii huolellista harkintaa, jossa on otettava huomioon useita keskeisiä tekijöitä, jotta voidaan varmistaa, että perhoset viihtyvät ja puutarha kukoistaa. On tärkeää valita aurinkoinen ja suojainen paikka, sillä sekä perhoset että monet niiden suosimat kasvit tarvitsevat runsaasti valoa ja lämpöä. Valitsemalla tuulensuojaisen paikan puutarhallesi, voit luoda turvallisen ja viihtyisän keitaan perhosille, sillä ne eivät viihdy voimakkaassa tuulessa.

Sen sijaan, että pyrkisit ylläpitämään puhtaita, suuria nurmikkokenttiä, harkitse apilanurmen tai muun kukkivan nurmikon suosimista. Kukkanurmi tarjoaa perhosille sekä ravintoa että luonnonmukaisen elinympäristön. On myös hyvä tutustua alueellasi esiintyviin perhoslajeihin ja valita istutukset näiden mieltymysten mukaan, jotta puutarha houkuttelee erilaisia perhosia. Huomioimalla riittävän valon, suojan ja perhosten erilaiset tarpeet suunnitteluprosessissa, voit luoda ympäristön, joka on sekä perhosystävällinen että esteettisesti miellyttävä. Tämä tarjoaa ihanteelliset olosuhteet monimuotoiselle perhoskannalle.

Perhospuutarha ja ohdakeperhonen punahatun kukalla.
Ohdakeperhonen paistattelee päivää punahatun kukinnolla.

Perhosystävälliset kasvit

Perhosystävälliset kasvivalinnat ovat avainasemassa onnistuneen perhospuutarhan luonnissa. Perhoset hakeutuvat erilaisiin kasveihin monista erilaisista syistä. Ne etsivät kasveista nektaria ravinnokseen, sopivia paikkoja lisääntymiselle ja toukkavaiheensa ravinnoksi. Eri perhoslajit ovat erityisen tarkkoja valinnoissaan, sillä kukin laji suosii tietynlaisia kasveja. Tämän vuoksi on tärkeää ottaa huomioon laaja kirjo kasvilajeja, jotka houkuttelevat puutarhaasi monenlaisia perhosia. Monipuolinen kasvillisuus rikastaa biodiversiteettiä ja tuo siihen elämää ja väriä. Perhospuutarhan suunnittelussa onkin keskeistä ymmärtää, mitkä kasvit parhaiten tukevat paikallisten perhoslajien elämänkiertoa ja tarpeita, jotta voit luoda elinvoimaisen ja kukoistavan ympäristön sekä itsellesi että siivekkäille ystävillesi.

Perhospuutarha ja kangasperhonen.
Kangasperhonen viihtyy luonnonkukkien joukossa.

Perhospuutarhan kukkivat perennat

Valitsemalla oikeanlaisia kukkivia perennoja voit houkutella perhosia puutarhaasi. Perhoset ovat erityisen viehtyneitä moniin perennoihin, jotka tarjoavat runsaasti nektaria ja tukevat niiden elinkaarta. Esimerkiksi törmäkukat ja punahatut ovat tunnettuja perhosmagneetteja, kuten myös syyssädekukat, kehäkukat ja palavarakkaus, jotka kaikki kukoistavat ja tarjoavat ravintoa perhosille pitkälle syksyyn. Nämä perennat houkuttelevat perhosia, ja lisäävät väriä ja elämää puutarhaasi. Ne tekevät puutarhastasi paikan, jossa luonnon monimuotoisuus voi kukoistaa. Lisäksi niiden istuttaminen ja hoitaminen on palkitsevaa, sillä ne tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden tarkkailla läheltä perhosten käyttäytymistä ja elämänkiertoa.

Perhospuutarha ja sitruunaperhonen.
Sitruunaperhonen törmäkukan kukinnossa.

Pensaat ja puut tarjoavat suojaa ja pesäkoloja

Pensaat ja puut elävöittävät ja koristavat puutarhaa. Ne ovat myös elintärkeässä roolissa perhosten houkuttelussa tarjoten niille sekä nektaria että suojaa. Tutut paju, vaahtera, tuomi ja heisiangervo ovat mainioita valintoja, sillä ne tarjoavat runsaasti kukintoja ja ovat ihanteellisia paikkoja perhosten lepäämiseen, lisääntymiseen ja toukkien ravinnon lähteenä. Nämä kasvit lisäävät puutarhan monimuotoisuutta ja tukevat paikallista perhoskantaa, luoden elävän ja dynaamisen ekosysteemin. Lisäksi pensaat ja puut tuovat rakennetta ja varjoa puutarhaan, mikä on tärkeää sekä kasvien että perhosten hyvinvoinnin kannalta.

Yrtit houkuttelevat perhosia

Yrtit ovat hyödyllisiä keittiössä, mutta myös arvokkaita lisäyksiä perhospuutarhaan. Monet niistä houkuttelevat perhosia sekä kukkiensa että tuoksuvien lehtiensä ansiosta. Rauhoittavasta tuoksustaan ja kauniista violeteista kukistaan tunnettu laventeli on erinomainen valinta perhospuutarhaan. Se kutsuu puoleensa monenlaisia perhosia. Mäkimeirami, toinen vahvasti tuoksuva yrtti, tuottaa runsaasti pieniä kukkia, jotka ovat erittäin houkuttelevia perhosille. Lipstikka, suurikokoinen ja näyttävä yrtti, sekä minttu, joka tunnetaan voimakkaasta tuoksustaan ja helppohoitoisuudestaan, ovat myös suosittuja perhosten keskuudessa. Voit myös kokeilla tilliä, timjamia ja fenkolia.

Perhospuutarha.

Luonnon kasvit tukevat paikallisen perhoskannan säilymistä

Kotimaiset luonnonkasvit ovat olennainen osa paikallisen perhoskannan säilymistä ja hyvinvointia. Monet paikalliset perhoslajit ovat sopeutuneet hyödyntämään juuri näitä kasveja sekä ravinnokseen että lisääntymisympäristönään. Niittyhumala, maitohorsma, ketoneilikka ja mesiangervo ovat vain muutamia esimerkkejä kasveista, jotka tarjoavat tärkeää tukea perhosille tarjoten niille sekä nektaria että sopivia paikkoja munimiseen.

Niittyhumala houkuttelee erityisesti yöperhosia sen hienovaraisen tuoksun ja huomaamattomien kukkien ansiosta. Kirkkaan pinkkien kukkiensa lisäksi maitohorsma on tunnettu vahvana perhosmagneettina, joka houkuttelee päiväperhosia. Näiden luonnonkasvien säilyttäminen ja suosiminen puutarhassa tukee laajempaa ekosysteemiä. Ne rikastavat puutarhan biodiversiteettiä ja auttavat ylläpitämään terveitä ja elinvoimaisia perhoskantoja. Kotimaisten luonnonkasvien valinta puutarhaan on yksinkertainen ja tehokas tapa edistää luonnon monimuotoisuutta ja tarjota elintärkeitä resursseja paikallisille perhosille.

Kasvit perhosten toukkien tarpeisiin

Perhosten elinkaaren kannalta on välttämätöntä löytää sopivia kasveja munimiseen ja toukkien kasvuun. Nokkonen, voikukka, vadelma ja pihasaunio ovat erinomaisia valintoja, sillä ne tarjoavat toukille ravintoa ja suojaa. Nämä kasvit tukevat toukkien kehitystä ja auttavat niitä valmistautumaan seuraavaan elämänvaiheeseen, perhoseksi muuttumiseen. Valitsemalla puutarhaasi näitä kasveja autat varmistamaan, että perhoset löytävät tarvittavat mahdollisuudet lisääntymiseen ja eloonjäämiseen, mikä puolestaan edistää niiden populaatioiden terveyttä ja monimuotoisuutta.

Perhospuutarha.

Perhosystävälliset puutarhakäytännöt

Perhosystävällisen puutarhan rakentaminen edellyttää monipuolista lähestymistapaa, joka ulottuu kasvien valinnasta hoidon käytäntöihin. Tämä tarkoittaa ekologisesti kestäviä menetelmiä, jotka tukevat perhosten elinkaarta ja edistävät niiden hyvinvointia. Lisäksi on tärkeää suunnitella puutarha niin, että se tarjoaa perhosille ravintoa, suojaa ja sopivia paikkoja lisääntymiselle.

 • Vältä torjunta-aineita
  Kemialliset torjunta-aineet voivat olla haitallisia sekä perhosille että muille hyödyllisille hyönteisille. Sen sijaan suosi luonnollisia torjuntakeinoja, kuten hyödyllisiä petohyönteisiä ja kasvien viljelykiertoa.
 • Tarjoa suojaa
  Perhoset tarvitsevat suojaisia paikkoja levätä, piiloutua saalistajilta ja suojautua sateelta. Jätä osa puutarhasta hieman villiksi tai rakenna pieniä suojaisia rakenteita, kuten hyönteishotelleja, kasvi- tai kivikasoja.
 • Luo juomapaikkoja
  Perhoset tarvitsevat myös vettä, joten tarjoa niille matalia juomapaikkoja, kuten lintukylpyjä tai pieniä vesilammikoita. Voit myös kostuttaa hiekkaa tai kiviä puutarhassasi, jotta perhoset voivat imeä kosteutta tarpeidensa mukaan.
 • Pidä puutarha siistinä
  Perhoset viihtyvät puutarhoissa, joissa on monipuolinen kasvillisuus, mutta se ei tarkoita, että sinun tulisi jättää puutarha hoitamatta. Pidä kasvillisuus hallittuna, poista kuivuneet kukat ja lehdet, ja pidä kasvit terveinä ja elinvoimaisina.
 • Ota huomioon eri perhoslajien tarpeet
  Eri perhoslajit vaativat erilaisia elinympäristöjä ja kasveja. Tutustu alueesi perhoslajeihin ja heidän tarpeisiinsa, ja suunnittele puutarhaasi monimuotoisuutta lisääviä elementtejä.

Kun noudatat näitä perhosystävällisiä puutarhakäytäntöjä, autat luomaan elinvoimaisen ja monimuotoisen ympäristön, joka houkuttelee erilaisia perhoslajeja ja edistää luonnon monimuotoisuutta.

Hyviä vinkkejä mm. perhoshotellin luomiseen löydät kirjasta Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta. Jos sinua kiinnostaa pölyttäjien merkitys ja vaikutus luonnon monimuotoisuuden kiertokulussa niin kannattaa tutustua kirjaan Jos hyönteiset katoavat – Harvinaistuvat, hyödylliset pikkuötökät, joita ilman emme tule toimeen.

Perhospuutarhan perustaminen ja ylläpitäminen on sekä palkitseva että opettavainen kokemus. Se ei ainoastaan luo upeaa näköalaa ja rikasta elinympäristöä perhosille, vaan se myös auttaa sinua arvostamaan luonnon monimuotoisuutta ja sen kauneutta entistä enemmän. Älä epäröi kokeilla erilaisia kasveja ja suunnitella puutarhaasi perhosystävällisyyttä silmällä pitäen. Kun olet saanut perhospuutarhasi valmiiksi, voit pitää päiväkirjaa perhoshavainnoistasi. Tämä on erinomainen tapa seurata eri perhoslajien vierailuja ja oppia tuntemaan niiden elintapoja. Lisäksi se voi auttaa sinua parantamaan puutarhasi houkuttelevuutta ja monimuotoisuutta tulevaisuudessa. Joten anna perhospuutarhasi inspiroida sinua, ja nauti siitä, kuinka se tuo iloa sekä sinulle että luonnolle.

Perhospuutarha.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.