Marokonmarketta eli atlaskakkara – Ruukkuistutusten kuningatar

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/03/marokonmarketta-eli-atlaskakkara-ruukkuistutusten-kuningatar.mp3

Marokonmarketta eli atlaskakkara tuo ripauksen auringonpaistetta ja eksotiikkaa jokaiseen puutarhaan. Tämä ihastuttava kasvi hurmaa hopeanhohtoisella lehdistöllään ja hehkuvilla kukillaan. Se on erinomainen valinta kuivuutta ja paahdetta kestäväksi ja helppohoitoiseksi kasviksi. Tässä artikkelissa tutustumme atlaskakkaran luonnolliseen elinympäristöön, ominaisuuksiin ja hoitoon. Opit tunnistamaan atlaskakkaran, löytämään sille sopivan kasvupaikan ja varmistamaan sen viihtymisen puutarhassasi.

Marokonmarketta
Marokonmarketta kiittää kukinnallaan, etenkin aurinkoisina kesinä.

Atlaskakkara luonnonvaraisena Marokossa

Atlaskakkara on Marokon vuoristojen jalokivi. Se kasvaa villinä ja vapaana Pohjois-Afrikan mahtavien Atlasvuorten rinteillä. Alueen ainutlaatuinen ilmasto, jossa päivät ovat kirkkaan aurinkoisia ja yöt viileitä, luo ihanteelliset olosuhteet atlaskakkaralle kehittyä ja kukoistaa. Atlaskakkaran luontainen kasvuympäristö on karu ja kivinen, ja maaperä niukkaravinteinen. Vettä on saatavilla vain harvakseltaan. Näissä olosuhteissa atlaskakkara on sopeutunut elämään vähäisellä vedellä, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan kuivuutta sietäväksi kasviksi puutarhaan.

“Atlaskakkarat houkuttelevat pölyttäjiä, kuten mehiläisiä ja perhosia, jotka ovat elintärkeitä paikalliselle ekosysteemille. Tätä ominaisuutta on hyvä vaalia myös omassa puutarhassa.”

Kuva Marokon Atlasvuoristosta. Kuva: Julian Nyča, Wikimedia Commons

Atlaskakkaran tieteellisen nimen, Rhodanthemum hosmariense, takana on tarina. Tämä nimi juontaa juurensa kasvin botanisen luokittelun historiasta, joka kertoo tieteellisen tutkimuksen kehittymisestä ja syventymisestä. Alun perin atlaskakkara tunnettiin useammalla eri nimellä. Aiempi nimi Chrysanthemum hosmariense heijasti kasvin sijoittamista laajempaan päivänkakkaraa edustavaan Chrysanthemum-sukuun. Vuonna 1993 kasvitieteilijät Bremer ja Humphries tekivät merkittävän päivityksen tämän kasvin luokitteluun. He perustivat Rhodanthemum-suvun, joka paremmin vastaa atlaskakkaralle ominaisia erityispiirteitä ja erottaa sen selvemmin sen sukulaislajeista. Nimimuutoksesta johtuen atlaskakkaran voi löytää eri tieteellisillä nimillä mm. taimistojen sivuilta.

Marokonmarketta eli atlaskakkara
Marokonmarketta eli atlaskakkara

Mistä tunnistat marokonmarketan eli atlaskakkaran?

Marokonmarketan eli atlaskakkaran tunnistaa sen mätäsmäisestä kasvutavasta. Kasvi on perinteistä päivänkakkaraa matalampi, täysikasvuisena noin 30 cm korkea ja rakenteeltaan melko tanakka. Kasvin hopeanhohtoiset ja liuskoittuneet lehdet ovat sopeutuneet kuumuuteen ja kuivuuteen. Kukkien terälehdissä erottuvat selvästi niiden ääriviivat, mikä luo kukille syvyyttä ja ulottuvuutta. Puutarhoihin jalostetut atlaskakkaralajikkeet hurmaavat katsojan upeilla, pehmeillä sävyillään. Taimistoilta voi löytää murretun aprikoosin ja vaalean pinkin sävyisiä atlaskakkaran lajikkeita.

  • Rhodanthemum hosmariense ’Zagora Orange’
  • Rhodanthemum hosmariense ’Zagora Pink’
  • Rhodanthemum hosmariense ’Casablanca’
  • Rhodanthemum hosmariense ’Marrakech’
Marokonmarketta eli atlaskakkara
Marokonmarketta eli atlaskakkara

Ruukut, kivikot ja rinteet – unelmapaikkoja atlaskakkaralle

Marokonmarketta on kuin luotu elämään ja loistamaan ruukkuistutuksissa, kivikoissa ja rinteissä. Ruukussa kasvatettuna se tuo helposti säväyksen eksoottista kauneutta parvekkeille, patioille ja puutarhapöydille. Se on erityisen sopiva paahteisiin kasvupaikkoihin. Tämä vuoristojen ankariin olosuhteisiin tottunut kasvi on parhaimmillaan, kun se istutetaan yksittäin ruukkuun, jolloin se nousee hienostuneesti esiin muiden kasvien joukosta.

Kivikot, rinteet ja sorapuutarhat tuovat atlaskakkaran kauniit piirteet ja luonteen upeasti esiin. Se viihtyy erinomaisesti kivikkojen lomassa ja sorapuutarhoissa, missä sen hopeanhohtoiset lehdet ja hehkuvat kukat pääsevät kauniisti näkyviin karussa ympäristössä. Rinteissä atlaskakkara voi kasvaa vapaasti ja luonnollisesti, luoden vaikuttavia, värikkäitä mattoja, jotka peittävät maan ja auttavat ehkäisemään eroosiota. Atlaskakkaralle ominainen kuivuuden ja kuumuuden sietokyky pääsee näissä olosuhteissa oikeuksiinsa, tehden siitä ihanteellisen valinnan vähähuoltoisiin ja kuiviin puutarha-alueisiin. Atlaskakkara eli marokonmarketta ei kuitenkaan kestä Suomen talviolosuhteita. Se onkin hyvä istuttaa ruukkuineen päivineen ja siirtää talveksi talvehtimaan kellariin tai varastoon.

Marokonmarketta eli atlaskakkara kaipaa säännöllistä nyppimistä.
Säännöllinen kuihtuneiden kukkien nyppiminen kiihdyttää marokonmarketan kukintaa.

Marokonmarketta viihtyy vettäläpäisevässä kasvualustassa

Marokonmarketan kasvattaminen Suomessa on yllättävän helppoa, kunhan muistaa muutaman tärkeän kasvatusvinkin. Ensimmäinen huomio tulee kiinnittää maaperään. Marokonmarketta kaipaa hyvin vettä läpäisevää ja kivikkoista maata, joka muistuttaa sen luonnollista kasvuympäristöä Marokon vuoristoissa. Varmistaaksesi optimaalisen kasvun, maaperän tulisi olla hiekkapitoinen ja hyvin vettä läpäisevä.

Kastelun suhteen marokonmarketta on varsin vaatimaton. Se sietää kuivuutta erinomaisesti ja vaatii vettä vain maltillisesti. Erityisesti sateisina aikoina kastelukertoja on hyvä harventaa. Liiallinen kastelu voi johtaa juurimädän kehittymiseen, joten on suositeltavaa antaa maan kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Yksi atlaskakkaran erityispiirteistä on sen kyky sietää kylmyyttä. Vaikka kasvi on lähtöisin lämpimästä ilmastosta, se kestää hyvin myös Suomen kevään pieniä pakkasöitä. Keväällä, kun yölämpötilat voivat laskea pakkasen puolelle, atlaskakkara selviytyy ulkona ongelmitta, kestäen jopa noin -10 °C pakkasta. Tämä tekee siitä erinomaisen valinnan Suomen vaihteleviin kevätsäihin.

Nyppiminen eli kuihtuneiden kukkavanojen poistaminen säännöllisesti edistää uusien nuppujen ja kukkien muodostumista. Mikäli toivot marokonmarketastasi tuuheaa ja kauniisti kukkivaa aina syksyyn asti, ota tavaksi leikata kuihtuneet kukat pois viikoittain.

Näillä yksinkertaisilla hoito-ohjeilla saat nauttia atlaskakkarasi kukinnasta aina pitkälle syksyyn. Sen upeat kukat ja hopeanhohtoiset lehdet tekevät siitä puutarhasi ehdottoman katseenvangitsijan.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.