Leikkokukkien esikasvattaminen – luo iloa ja kauneutta puutarhaasi

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/03/Artikkeliaudio-Leikkokukkien-esikasvattaminen-valmis.mp3

Leikkokukkien esikasvattaminen tarjoaa puutarhureille lukuisia etuja. Yksi merkittävimmistä hyödyistä on varmasti esikasvatuksen tuoma nautinto ja ilo. Lisäksi, kun leikkokukat saavat alkunsa suojatuissa olosuhteissa varhain keväällä, se edistää vahvempien, terveempien ja aikaisemmin kukkivien taimien kehittymistä. Esikasvatuksen aikana on mahdollista valita juuri oikea määrä kutakin leikkokukkalajiketta ja suunnitella leikkokukkapuutarhan ulkoasua huolellisemmin. Toinen tärkeä hyöty on mahdollisuus valita kasvaneista taimista ne terveimmät ja elinvoimaisimmat siirrettäväksi kukkapenkkiin. Latvominen, taimien kärkien poistaminen, tuo lisähyötyjä leikkokukkien kasvatukseen. Se tekee taimista tuuheampia, edistää haaroittumista ja siten lisää kukkien määrää, johtaen runsaampaan kukintoon. Leikkokukkien esikasvattaminen on jännittävää puuhaa ja sisältää lukuisia työvaiheita.

Leikkokukkien esikasvattaminen
Siemeniä voi kylvää useita yhteen kennoon.

Tutki mitä siemenpusseissa lukee ja opi lisää leikkokukista

Leikkokukkien esikasvattaminen on todella kiehtova ja opettavainen harrastus. Ennen kaikkea se opettaa lukemaan siemenpussien kyljessä olevia ohjeita huolellisesti. Näistä ohjeista saat tärkeää tietoa, kuten kunkin leikkokukkalajikkeen itämisajan ja optimaalisen lämpötilan itämiselle. Siemenpakkaukset paljastavat myös muita oleellisia seikkoja, kuten tarvitsevatko siemenet valoa itääkseen, mikä on sopiva kylvösyvyys, kuinka korkeaksi kukka kasvaa, sekä suositellut taimivälit istutettaessa avomaalle. Esikasvatuksen myötä saat arvokasta kokemusta ja taitoa taimien hoitamisessa, ja oppiminen tapahtuu kuin itsestään – perehdyt syvemmin kasvien elämään ja opit tuntemaan niiden tieteelliset nimet. Tämä prosessi on omiaan rikastamaan suhdettasi puutarhaan sekä syventämään ymmärrystäsi kasvien kasvuolosuhteista ja tarpeista.

Leikkokukkien esikasvattaminen
Siemenpussit sisältävät arvokasta tietoa ja ohjeita kylvöihin.

Leikkokukkien esikasvattaminen on joskus haasteellista

Leikkokukkien esikasvattaminen voi joskus olla myös haasteellista. Yksi merkittävimmistä on riittävän valon saannin varmistaminen. Suomen kevään luonnonvalo ei yksinään riitä taimien esikasvatukseen, ja pelkästään luonnonvalossa kasvatetut taimet voivat jäädä heikoiksi ja honteloiksi. On siis tärkeää varmistaa taimien riittävä valaistus ennen esikasvatuksen aloittamista. Kasvivalot, joita on saatavilla hyvinvarustetuista marketeista tai erikoisliikkeistä, tarjoavat tässä mainion avun. 

Leikkokukkien esikasvattaminen sisätiloissa voi vaatia myös yllättävän paljon tilaa. Vaikka alussa hajakylvetyt siemenet mahtuvatkin pieniin istutusastioihin, tilan tarve kasvaa merkittävästi koulintavaiheessa. Optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi on hyödyllistä, jos käytössäsi on lämmitettävä kasvihuone tai sisätila, joka soveltuu esikasvatukseen. Myös erilaiset varastohyllyt, johon mahtuu useampi taso taimia, helpottavat esikasvatusta.

Kolmas haaste voi olla sisätilojen huoneilman kuivuus ja kuumuus. Koska eri siemenet itävät eri lämpötiloissa, saatat tarvita leikkokukkien siementen itämiseen myös viileämpiä tiloja kuin huoneilma tarjoaa. Kun otat nämä seikat huomioon jo ennen esikasvatuksen aloittamista, koko prosessista tulee huomattavasti sujuvampaa.

Leikkokukkien esikasvattaminen
Sisätiloissa esikasvattamiseen tarvitaan usein lisävaloa.

Miten tehdä siemenhankinta ja siementen kylväminen?

Leikkokukkien esikasvattaminen alkaa huolellisella siementen valinnalla ja hankinnalla. Siementen tuoreus on ensiarvoisen tärkeää, sillä vanhetessaan siemenet menettävät itämisominaisuuksiaan. Monet kotimaiset siemenliikkeet tarjoavat kattavat siemenvalikoimat, joista löytyy runsaasti eri värisävyjä ja lajikkeita. Leikkokukkien jalostus on jatkuvaa, ja markkinoille tulee vuosittain uusia lajikkeita ja värimuunnoksia. Siemenvalikoima on laaja, joten jokainen löytää varmasti itselleen mieluisia kasvatettavia. Kun siemenet on hankittu, on aika siirtyä kylvöhommiin.

Leikkokukkien esikasvattaminen

Siementen kylvämisessä keskeistä on käyttää puhtaita, steriilejä kylvöastioita sekä tuoretta kylvömultaa. Likaisissa astioissa ja käytetyssä mullassa saattaa piillä tautiaiheuttajia, joista taimipolte on yksi hankalimmista. Puhtaat välineet ja laadukas kasvualusta ovat siementen hyvän alun perusta. Esikasvattajan työkalupakkiin kannattaa lisätä myös perliitti ja vermikuliitti. Perliitti, joka on rakeista vulkaanista materiaalia, parantaa kasvualustan kosteudensitomiskykyä, kun taas vermikuliitti, hienojakoisempana aineena, sopii erinomaisesti valossa itävien siementen kevyeksi peitteeksi. Myös perinteinen, hienojakoinen hiekka toimii hyvin taimimullan seassa. Oleellista on, että siemenet kylvetään kevyeen, maltillisesti lannoitettuun kasvualustaan.

Siemenet voi kylvää laakeisiin astioihin hajakylvönä. Tämä ensimmäinen vaihe mahdollistaa lukuisten pikkutaimien itämisen. Hajakylvö säästää tilaa, ja pientä kylvöastiaa on helppo sumutella ja pitää kosteana. Kukin kylvös on hyvä merkitä huolella erikseen, käyttäen siihen tarkoitettuja puu- tai muoviliuskoja. Liuskaan kannattaa kirjoittaa kylvöpäivämäärä sekä kylvettyjen siementen suomenkielinen ja latinankielinen nimi. Näin varmistat, että tiedät, mikä lajike on itänyt ja milloin. Päivämäärä auttaa itämisaikaa seuraamaan. Kun pienet siemenet ovat itäneet ja saavuttaneet ensimmäiset sirkkalehdet, on aika koulia taimet.

Leikkokukkien esikasvattaminen
Sylvä siemenet puhtaaseen multaan.

Esikasvatettavia leikkokukkia

Leikkokukkien esikasvattaminen maalis – huhtikuu

 • Tarhaleukoija (Matthiola incana)
 • Punakosmoskukka (Cosmos bipinnatus)
 • Isotsinnia (Zinnia elegans)
 • Kesäasteri (Callistephus chinensis)
 • Leijonankita (Antirrhinum majus)
 • Kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta)
 • Chilenkäenkaali (Oxalis valdiviensis)
 • Isokaunokki (Centaurea americana)

Leikkokukkien esikasvattaminen huhti – toukokuu

 • Isoauringonkukka (Helianthus annuus)
 • Isosilkkikukka (Clarkia amoena)
 • Ruiskaunokki (Centaurea cyanus)
 • Kesäharso (Gypsophila elegans)
 • Revonhäntä (Cosmos bipinnatus)
 • Tuoksuherne (Lathyrus odoratus)
 • Koreatörmäkukka (Scabiosa atropurpurea)
 • Koristeporkkana (Daucus carota)
 • Ikiviuhko (Limonium sinuatum)
 • Iso-olkikukka (Helichrysum bracteatum)
 • Sinivarjo (Trachymene coerulea)
 • Sininuppi (Trachelium caeruleum)
 • Kesämalvikki (Malva trimestris)
 • Isonolaana (Nolana paradoxa)
Revonhäntä hyötyy esikasvatuksesta
Revonhäntä hyötyy esikasvatuksesta.

Neuvoja ja vinkkejä taimien koulimiseen ja latvomiseen

Leikkokukkien esikasvattaminen jakautuu useisiin eri työvaiheisiin. Tämämisen jälkeen ensimmäinen työvaihe, kouliminen vaatii erityistä tarkkuutta ja hellää kättä. Erinomainen apuväline koulintaan on pikkulusikan varsipää tai erillinen pieni koulintalapio. Kukin taimi irrotetaan varoen kasvualustastaan ja siirretään yksitellen omiin ruukkuihinsa. Varovainen taimien käsittely takaa, etteivät pienen taimen juuret vaurioidu tai hento varsi napsahda poikki. Istutusta helpottaa suuresti, jos täytät etukäteen esimerkiksi 20 puhdasta istutusruukkua mullalla ja teet pikkulusikan varrella kuhunkin ruukkuun pienen istutuskolon, johon sitten voit sujauttaa pienen taimen. Istuttamisen jälkeen kastele taimia varovasti.

Pienet koulitut taimet vaativat lähes päivittäistä tarkkailua ja kastelua, etenkin jos kevätaurinko pääsee paistamaan lämmittäen paikkaa. Kun taimet ovat rotevoituneet ja saavuttaneet 15–20 cm pituuden, on aika latvoa pienet taimenalut. Latvonnassa taimen latvaosa leikataan puhtailla saksilla poikki lehtihaaran yläpuolelta. Tämä aktivoi tainta haaroittumaan ja rotevoitumaan, luvaten tuuheamman taimen ja suuremman leikkokukkasadon.

Kosmoskukka
Kosmoskukka hyötyy esikasvatuksesta.

Karaise taimet ja totuta ne ulkoilmaan ja istuta yöpakkasten mentyä ulos

Kesän korvalla, kun yöpakkasten vaara on ohi ja maa on alkanut lämmetä, on aika karaista leikkokukkien taimet. Karaisuprosessi totuttaa taimet ulkoilmaan. Aluksi taimet viedään päiväksi ulos suojaisaan ja varjoisaan paikkaan. Tätä ulkoilmaan totuttamista jatketaan usean päivän ajan, kunnes taimi on sopeutunut ulkoilmaan. Tämän jälkeen taimet voidaan istuttaa leikkokukkapetiin, yksittäiskukiksi kukkapenkkeihin tai suuriin ruukkuihin terassille tai parvekkeelle. Leikkokukat suosivat yleensä hiekansekaista ja hyvin vettä läpäisevää, kuohkeaa kasvualustaa. Voit parantaa maa-ainesta lisäämällä siihen hyvin maatunutta kompostia, pussimultaa ja hiekkaa. Istuta leikkokukkien taimet haluamaasi järjestykseen, yleensä noin 20 cm välein. Kastele vastaistutettuja taimia, kunnes ne ovat juurtuneet ja alkaneet kasvaa.

Leikkokukkapuutarha

Nauti leikkokukkien loistosta

Kun kaikki esikasvatuksen, koulintavaiheen, ja karaisuprosessin vaiheet on huolellisesti suoritettu, pääset vihdoin nauttimaan työsi hedelmistä – leikkokukkien värikkäästä loistosta. Leikkokukkien esikasvattaminen palkitaan ja  ensimmäiset kukat avautuvat jo varhain kesäkuussa, tuoden puutarhaasi eloa ja väriä. Tämä on aika, jolloin voit alkaa kerätä upeita kimppuja. Voit koristella ja elävöittää itse kasvatetuilla leikkokukilla niin sisätiloja kuin oleskelualuettasi. Leikkokukkien tuoma ilo ja kauneus lisäävät myös henkistä hyvinvointia ja yhteyttä luontoon.

Kukinta jatkuu läpi kesän aina syksyn ensipakkasiin saakka, tarjoten jatkuvan virtauksen uusia värejä ja muotoja. Tämä pitkä kukinta-aika mahdollistaa myös kokeilut erilaisten lajikkeiden ja väriyhdistelmien kanssa kimpuissasi. Jokainen päivä tuo uuden mahdollisuuden luoda jotain ainutlaatuista ja henkilökohtaista. Lisäksi leikkokukat houkuttelevat pihallesi perhosia, mehiläisiä ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä, edistäen monimuotoista ekosysteemiä. Tämä vuorovaikutus kasvien ja pölyttäjien välillä on elintärkeää sekä puutarhasi terveydelle että laajemmalle luonnolle.

Mitäpä jos perustaisit leikkokukkapuutarhan? Lisää leikkokukkien kasvattamisesta voit lukea artikkelista: Luo unelmiesi leikkokukkapuutarha.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.