Lavatarhan suunnittelu – yhdistä käytännöllisyys, hyöty ja kauneus

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/03/lavatarhan-suunnittelu-yhdista-kaytannollisyys-hyoty-ja-kauneus.mp3

Lavatarhan suunnittelu ja perustaminen on helppoa! Löytyisikö omalta pihaltasi paikka kauniille ja satoisalle lavatarhalle? Luo oma vehreä keitaasi, jossa yhdistyvät sekä esteettisyys että toiminnallisuus. Lavatarhan suunnittelu artikkeli johdattelee sinut askel askeleelta lavatarhan suunnittelun saloihin, jotta voit nauttia monipuolisesta ja elinvoimaisesta puutarhasta, joka hivelee silmää ja tarjoaa runsaan sadon. Sukella mukaan ja ota ensimmäinen askel kohti unelmiesi lavatarhaa!

Lavatarhan suunnittelu.
Lavatarhan suunnittelu on palkitsevaa. Voit vaikuttaa kokonaisilmeeseen ja tehdä mieleisesi kokonaisuuden.

Miten valita sopiva paikka lavatarhalle?

Valitsemalla sopivan paikan lavatarhalle varmistat kasvien terveen kasvun ja runsaan sadon. Paikan valinta onkin ensiarvoisen tärkeää, joten se kannattaa tehdä huolella. Tutustuminen omaan pihaan, sen mahdollisuuksiin ja sopiviin paikkoihin auttaa sinua alkuun lavatarhan suunnittelussa.

Auringonvalo, maaperä ja ilmansuunnat

Tarkastele ensin pihan olosuhteita ja tunnista erilaiset valaistus- ja maaperäolosuhteet. Useimmat hyötykasvit kaipaavat runsaasti auringonvaloa, vähintään 6-8 tuntia päivässä. Siksi on tärkeää valita paikka, jossa kasvit saavat tarpeeksi valoa. Erinomainen paikka on loivasti etelään viettävä tuulilta suojaisa rinne.

Maaperän laatu vaikuttaa suuresti kasvien menestymiseen. Tarkista, onko maaperä vettä läpäisevää, sillä huonosti kuivuva maa saattaa johtaa kasvien juurien mätänemiseen, etenkin jos lavatarha muodostuu vain yhdestä kerroksesta lavakauluksia. Lavatarhan perustamiseen ei kannata valita pihan matalinta kohtaa, johon vesi saattaa kerääntyä sateen jälkeen. Matalat kohdat pihasta ovat myös alttiita hallalle.

Lavatarhan suunnittelussa paikan valinta on tärkeää.
Lavatarhan paikka kannattaa tasoittaa huolella ennen varsinaista perustamista.

Helppo pääsy ja riittävän leveät kulkureitit

Ota huomioon myös pihan muut toiminnot ja rakennukset. Lavatarhan tulisi sijoittua siten, että se on helppokulkuisen välimatkan päässä talosta ja vesipisteestä. Lisäksi kannattaa huomioida, ettei lavatarha ole liian lähellä korkeita puita tai rakennuksia, jotka voivat varjostaa aluetta tai kilpailla kasvien kanssa ravinteista ja vedestä.

Kun olet arvioinut eri tekijät ja löytänyt potentiaalisen paikan lavatarhalle, voit alkaa suunnitelemaan sen rakennetta ja asettelua. Muista, että huolellinen lavatarhan suunnittelu on avain onnistumiseen, ja tavoitteena on löytää tasapaino kauneuden ja käytännöllisyyden välillä.

Lavatarhan suunnittelu on tärkeä vaihe, joka vaikuttaa puutarhan toimivuuteen ja esteettisyyteen. Kun olet valinnut sopivan paikan, voit alkaa hahmotella pohjaratkaisua. Tässä vaiheessa kannattaa miettiä, minkälaisia kasveja haluat viljellä ja millaisia tarpeita ne asettavat kasvutilalle. Myös lavatarha-alueen koko ja muoto vaikuttavat pohjaratkaisuun.

Lavatarhan suunnittelu lähtee liikkeelle rakenteista.
Lavatarhan suunnittelu lähtee liikkeelle käytettävissä olevasta tilasta ja sen luonteesta.

Lavatarhan suunnittelu lähtee liikkeelle pohjaratkaisusta

Lavatarhan suunnittelu lähtee liikkeelle toimivan ja esteettisen keittiöpuutarhan luomisesta. Lavakaulukset ovat erinomainen ratkaisu monenlaisiin puutarhatyyleihin, ja niiden avulla voit luoda selkeitä, käytännöllisiä ja kauniita istutusalueita. Aloita lavatarhan suunnittelu perinteisten puisten lavakaulusten avulla. Muista, että yhden normaalikokoisen lavakauluksen mitat ovat: Pituus 120 cm, Leveys 80 cm ja korkeus 20 cm.

Lavatarhan suunnittelu pohjapiirros eli layout.
Lavatarhan suunnittelu pohjapiirros eli layout.

Mieti lavatarhaa kokonaisuutena. Pohdi, kuinka monta lavakaulusta tarvitset ja mihin tarkoitukseen ne tulevat. Voit suunnitella lavatarhan yksittäisistä lavakauluksista tai yhdistellä niitä mielenkiintoisiksi kokonaisuuksiksi. Käytettävissä oleva alue ja omat tarpeesi määrittelevät millainen kokonaisuudesta syntyy. Lavakauluksia voi yhdistellä hyvin monella tapaa. Lavat voivat muodostaa esimerkiksi U:n L:n tai I:n muotoisia kokonaisuuksia.

Lavatarhan suunnittelu pohjapiirros eli layout.
Lavatarhan suunnittelu pohjapiirros eli layout.

”Lavatarha on paikka, jossa sormet uppoavat multaan ja sydän löytää rauhan.”

Huomioi kasvien tarpeet, toiminnallisuus ja kulkureitit

Ennen lopullisen suunnitelman lukkoon lyöntiä pohdi vielä eri kasvien tarpeita. Jotkut kasvit vaativat enemmän tilaa kuin toiset, joten ota huomioon eri kasvien kasvutilantarpeet suunnitellessasi lavakaulusten sijoittelua. Yksittäinen marjapensas vaatii yhden lavakauluksen kasvupaikakseen kun taas salaatteja ja yrttejä mahtuu monta yhteen lavakaulukseen.

Lavatarhan suunnittelu on kiehtovaa kun ottaa mukaan korkeuserojen hyödyntämisen. Voit lisätä lavakaulusten korkeutta pinomalla niitä päällekkäin tai rakentamalla porrastettuja istutusalueita käyttämällä pienempiä lavakauluksia. Näin saat monipuolisen ja visuaalisesti kiinnostavan puutarhan. Korkeampaa lavakaulusta on myös mukavampi hoitaa ja saat ergonomisen työasennon.

Lavatarhan suunnittelu.
Lavatarhaan on hyvä varata myös istumakaikka.

Suunnittele lavakaulusten asettelu siten, että ne muodostavat miellyttävän kokonaisuuden ja tarjoavat helpon liikkumisen eri osioiden välillä. Varmista, että lavojen välissä on riittävästi tilaa kulkemiseen, kasteluun ja hoitotoimenpiteisiin.Voit esimerkiksi jättää lavojen väliin riittävän leveät käytävät ja määrittää selkeän kulun alueella. Käytävien leveys riippuu henkilökohtaisista tarpeista, mutta suositeltu minimi on noin 60 cm. Riittävän leveällä käytävällä mahtuu hyvin kulkemaan myös kottikärryjen kanssa. Lavatarhan suunnittelu lähtee liikkeelle ennen kaikkea omista tarpeita.

Viimeistele lavatarha

Huolellinen viimeistely pidentää lavatarhan ikää. Puinen lavakaulus on luonnollinen ja kaunis valinta, joka sopii hyvin yhteen kasvien kanssa. Viimeistele lavakaulukset käyttämällä vesiohenteista, kasviöljypohjaista puuöljyä, joka on erityisesti suunniteltu syötävien kasvien kasvatukseen. Tällainen puuöljy suojaa puisia lavakauluksia ja pidentää niiden käyttöikää, samalla kun se antaa niille kauniin ja luonnollisen sävyn. Sävyn voit valita oman mieltymyksesi ja miljöön mukaisesti.

Lavatarhan suunnittelu on mukavaa, voit viimeistellä ilmeen ruukuilla.
Lavatarhan viimeistely onnistuu helposti ihanilla ruukuilla ja vaikkapa syötävillä kukilla, kuten orvokeilla.

Näin perustat lavatarhan – 5 vaihetta onnistuneeseen lavatarhaan

  • Valitse sopiva sijainti – Etsi aurinkoinen ja tasainen paikka, jossa on hyvä maaperä ja johon vesi ei jää seisomaan.
  • Suunnittele lavatarhan rakenne – Mieti, kuinka monta lavakaulusta tarvitset, miten sommittelet ne ja millaisen kokonaisuuden luot. Huomioi myös kulkuväylät ja kasvien kasvutilan tarpeet.
  • Hanki tarvikkeet – Hanki lavakaulukset, riittävästi multaa. Muista hyödyntää lavojen pohjalla myös puutarhan orgaanista ainesta, kuten risuja ja lehtiä. Valitse puuöljy, jolla käsittelet lavakaulukset niiden käyttöiän pidentämiseksi.
  • Rakenna lavatarha – Aseta lavakaulukset paikoilleen, täytä ne mullalla ja kastele hyvin ennen istutusta.
  • Istuta kasvit – Valitse kasvit huomioiden niiden kasvuolosuhteet, kuten valon tarve, maaperä ja kastelutarve. Kokeile eri kasvilajeja ja kumppanuuskasveja rikastuttaaksesi lavatarhaasi ja auttaaksesi kasvien kasvua.

Nämä vaiheet auttavat sinua perustamaan oman lavatarhan ja antavat hyvän pohjan onnistuneelle kasvukaudelle. Kun olet suunnitellut lavatarhan pohjaratkaisun, voit siirtyä miettimään, miten yhdistät kauneuden ja käytännöllisyyden. Tähän kuuluvat kasvien valinta, asettelu sekä erilaisten koriste-elementtien käyttö. Muista, että hyvin suunniteltu lavatarha on paitsi toimiva myös kaunis ja miellyttävä.

Lavatarhan suunnittelu, mullan menekki lavoihin.
Lavatarhan mullan menekki on helppo arvioida tämän ohjeen mukaan. Muistathan, että lavoihin voi hyödyntää myös puhdasta peltomultaa ja kompostoituvia lehtiä ja risuja.

Lisää hyviä vinkkejä ja inspiraatiota lavatarhojen suunnitteluun ja toteuttamiseen löydät kirjasta Lavakaulusviljely.

Toiminnallisuuden ja esteettisyyden yhdistäminen

Toiminnallisuuden ja esteettisyyden yhdistäminen lavatarhassa onnistuu parhaiten, kun suunnittelet kasvien asettelun huolellisesti ja otat huomioon lavakaulusten mitat.

Ensinnäkin, mieti miten voit luoda harmonisen kokonaisuuden erilaisilla kasveilla. Käytä eri korkeuksia, värejä ja kasvumuotoja saadaksesi aikaan visuaalisesti mielenkiintoisen ilmeen. Voit esimerkiksi istuttaa matalakasvuisia kasveja, kuten salaattia ja yrttejä, etualalle, ja korkeampia kasveja, kuten tomaatteja ja papuja, taustalle.

Toiseksi harkitse erilaisten kasvien ryhmittelyä ja kumppanuuskasvien hyödyntämistä. Kumppanuuskasvi tarkoittaa erilaisten kasvien istuttamista vierekkäin niin, että ne tukevat toistensa kasvua ja ehkäisevät tuholaisia. Tämä voi auttaa luomaan sekä esteettisesti miellyttävän että toimivan puutarhan.

Lavatarhan suunnittelu.

Kolmanneksi, lisää lavatarhaasi koristeellisia elementtejä, jotka yhdistävät kauneuden ja käytännöllisyyden. Voit esimerkiksi käyttää kauniita kasvitukia, trelliksiä tai pergoloita köynnöstäville kasveille. Erilaiset koristeet kuten finialit, lyhdyt, veistokset tai koristeelliset ruukut luovat erityistä tunnelmaa lavatarhaan. Kaunis yksityiskohta voi olla myös upea kastelukannu.

Neljänneksi, huomioi ergonomia ja helppohoitoisuus suunnittelussa. Käytävien leveys ja lavakaulusten korkeus vaikuttavat kasvien hoitoon ja puutarhan toimivuuteen. Voit esimerkiksi pinota useamman lavakauluksen päällekkäin korottamaan kasvualustaa, jolloin kasvien hoito on ergonomisempaa. Monet juurekset kuten porkkana ja peruna hyötyvät myös korkeammasta kasvutilasta.

Yhdistämällä toiminnallisuuden ja esteettisyyden lavatarhassasi voit luoda kauniin ja miellyttävän keitaan, joka tarjoaa runsaan sadon ja nautinnollisen puutarhakokemuksen.

Lavaviljelyssä voit harventaa pieniä taimia.
Esteettisyys ennen kaikkea! Lavatarhaan voit hankkia kauniita työkaluja.

Lavatarhan hoito ja ylläpito

Lavatarhan hoito ja ylläpito on olennainen osa onnistuneen ja kauniin keittiöpuutarhan luomista. Säännöllinen huolenpito auttaa pitämään kasvit terveinä, tuottavina ja esteettisesti miellyttävinä.

Kastele säännöllisesti

Lavatarhassa kasvavat kasvit tarvitsevat riittävästi vettä, jotta ne voivat kasvaa ja tuottaa satoa. Kastele kasveja tasaisesti ja mieluiten aamulla tai illalla, jolloin vesi ei haihdu liian nopeasti. Lavakauluksissa multa kuivahtaa normaalia kasvimaata nopeammin. Joten muista tarkistaa kastelun tarve riittävän usein.

Lavatarhan kastelu.

Lannoita tarpeen mukaan

Kasvit tarvitsevat ravinteita kasvaakseen. Käytä luonnonmukaisia lannoitteita, kuten kompostia tai kanankakkaa. Varastolannoitus tehdään varhain keväällä ja siitä kasvit hyötyvät koko kasvukauden ajan.

Tarkkaile tuholaisia ja tauteja

Säännöllinen tarkkailu auttaa havaitsemaan tuholaiset ja taudit ajoissa. Poista sairaat kasvinosat ja hävitä ne huolella.

Kitke rikkaruohot

Rikkaruohot kilpailevat kasvien kanssa ravinteista, vedestä ja valosta. Poista rikkaruohot säännöllisesti pitääksesi lavatarhan siistinä ja esteettisesti miellyttävänä.

Leikkaa, korjaa satoa ja karsi kasveja

Leikkaa säännöllisesti yrttejä ja salaatteja, jotka voivat kasvaa liian tiheäksi. Korjaa säännöllisesti tuoretta satoa. Karsi kasveja tarvittaessa, jotta ne saavat riittävästi valoa ja ilmanvaihtoa.

Lavatarhan suunnittelu.

Talven tulo

Syksyn tullen valmistele lavatarha talvea varten. Poista kuolleet kasvinosat, lisää kompostia ja käännä maa. Voit myös peittää lavatarhan talvisuojalla, kuten lehdillä tai havuilla, suojataksesi maata ja mahdollisia monivuotisia kasveja kylmältä.

Noudattamalla näitä vinkkejä lavatarhan hoidossa ja ylläpidossa voit varmistaa, että puutarhasi pysyy kauniina ja tuottavana koko kasvukauden ajan.

Lavatarhan talvi.
Lavatarhan suunnittelu mahdollistaa kauniiden rakenteiden huomioimisen. Näin saat lavatarhasi näyttämään upealta myös talvella.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.