Lasagnepenkki – Ekologinen ja helppohoitoinen tapa viljellä puutarhassa

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/03/lasagnepenkki-ekologinen-ja-helppohoitoinen-tapa-viljella-puutarhassa.mp3

Lasagnepenkki tarjoaa puutarhureille helpon ja ympäristöystävällisen tavan parantaa maaperää ja pidentää kasvukautta. Tämä kerroksellinen puutarhanhoitomenetelmä hyödyntää luonnon omia prosesseja, kuten lajoamista, hajoamista ja ravinteiden vapautumista. Lasagnepenkin avulla luot runsaasti satoa tuottavan penkin puutarhaasi. Tutustu lasagnepenkin moninaisiin etuihin ja inspiroidu kokeilemaan tätä yksinkertaista ja tehokasta menetelmää omassa puutarhassasi – luonto ja kasvisi kiittävät sinua siitä!

Mikä on lasagnepenkki?

Lasagnepenkki on puutarhanhoitomenetelmä, jossa erilaisia orgaanisia aineksia kerrostetaan maan päälle, ikään kuin lasagnea valmistettaessa. Tämä menetelmä perustuu periaatteeseen, että erilaiset orgaaniset kerrokset maatuvat ajan mittaan ja luovat ravinteikasta, ilmavaa ja hyvin vettä läpäisevää multaa kasveille.

Lasagnepenkit ovat eräänlainen versio vanhanajan lämpöpenkeistä, joissa käytettiin orgaanista materiaalia kuten hevosenlantaa, lehtiä, olkia ja kompostia lämmön tuottamiseen. Lämpöpenkkien idea on, että orgaanisen aineksen hajoaminen tuottaa lämpöä, joka puolestaan edistää kasvien kasvua ja pidentää kasvukautta.

Lasagnepenkki poikkileikkauskuva ja rakenne.
Lasagnepenkin kerrokset alhaalta ylöspäin. 1. kerros silputtuja risuja ja oksia. 2. kerros kompostia ja lantaa. 3. kerros lehtiä ja ruohosilppua. 4. kerros multaa ja kompostia.

Lasagnepenkin voi rakentaa suoraan avomaalle tai korotettuun penkkiin. Menetelmä sopii erityisesti alueille, joissa on huono, tiivistynyt tai vähäravinteinen maaperä. Tällöin lasagnepenkki  voi parantaa maan rakennetta ja vähentää kitkemisen tarvetta. Lasagnepenkit ovat myös permakulttuuri-tyyppisen puutarhanhoidon mukaisia, sillä ne hyödyntävät luonnonmukaisia prosesseja ja materiaaleja parhaalla mahdollisella tavalla.

Lasagnepenkin hyödyt

Lasagnepenkki tarjoaa monia etuja perinteisiin puutarhaviljelymenetelmiin verrattuna. Sen monikerroksinen rakenne ja orgaanisten materiaalien käyttö luovat ihanteellisen ympäristön kasvien menestymiselle.

 • Helppohoitoisuus – Lasagnepenkki vaatii vähemmän kastelua ja kitkemistä kuin perinteiset viljelymenetelmät.
 • Luonnonmukainen lannoitus – Kerroksittainen rakenne tarjoaa kasveille luonnollisen ja jatkuvan ravinteiden lähteen hajoavista materiaaleista.
 • Parempi maan rakenne – Lasagnepenkin rakentaminen parantaa maaperän ilmavuutta ja vedenpidätyskykyä.
 • Lämpöä tuottava – Lasagnepenkki kerää ja säilyttää lämpöä, mikä voi nopeuttaa kasvien kasvua ja pidentää kasvukautta.
 • Ekologinen – Lasagnepenkki hyödyntää kierrätettäviä materiaaleja, kuten kompostia, lehtiä ja ruohosilppua, vähentäen jätteen määrää ja kemiallisten lannoitteiden tarvetta.
 • Monipuolisuus – Lasagnepenkki sopii monenlaisille kasveille, kuten kukille, vihanneksille ja yrtteille. Ideaa voidaan soveltaa eri puutarhatyyleihin ja -kohteisiin.
 • Vähentynyt kitkemisen tarve – Lasagnepenkin orgaaniset kerrokset estävät rikkakasvien itämistä ja kasvua tehokkaasti, mikä vähentää kitkemisen tarvetta ja säästää aikaa ja vaivaa puutarhurilta.
 • Pidentynyt kasvukausi – Lasagnepenkki tuottaa lämpöä hajoavien orgaanisten materiaalien kautta, mikä lämmittää maaperää varhain keväällä ja pidentää kasvukautta. Tämä mahdollistaa monien kasvilajien viljelyn pidempään syksyyn asti ja lisää puutarhan tuottoisuutta ja nautintoa.
Lasagnepenkki.
Lasagnepenkin teon voi aloittaa varhain keväällä. Kaksi kerroksisiin lavoihin saa mukavasti hävitettyä puutarhan risuja ja haravointijätettä eri kerroksiin.

Näin rakennat lasagnepenkin

Kokoa kaksi tai kolme lavakaulusta päällekkäin, jolloin saat riittävän korkeuden lasagnepenkkisi kerroksille. Voit käyttää myös muita materiaaleja, kuten vanhoja tiiliä tai kivireunuksia, kunhan varmistat, että ne ovat turvallisia ja sopivia puutarhakäyttöön.

 • Aloita valitsemalla aurinkoinen ja tasainen alue puutarhassasi, joka on riittävän suuri lasagnepenkin rakentamiseen.
 • Poista alueelta kasvillisuus ja peitä se pahvilla tai sanomalehdellä, jotta estät rikkakasvien kasvun ja luot hyvän pohjan penkille.
 • Levitä ensimmäinen kerros karkeaa, ilmavaa materiaalia, kuten oksia, risuja tai haketta, joka auttaa veden ja ilman kiertämistä penkin pohjassa.
 • Lisää seuraavaksi kerros kompostia tai märkää lantaa, joka toimii hyvänä ravinteiden lähteenä kasveille ja auttaa kerrosten hajoamisessa.
 • Vuorottele kerroksia, kuten lehtiä, ruohosilppua, olkia ja kompostia, jotta saat monipuolisen ja ravinteikkaan kasvualustan. Kerroksia voi olla 4-6, ja ne tulee kasata niin, että viimeinen kerros on mullan ja kompostin seos.
 • Kastele jokainen kerros huolellisesti, jotta saat kosteutta penkin rakenteeseen.
 • Anna lasagnepenkin asettua ja hajota hieman ennen istutusten tekemistä. Tämä voi kestää muutaman viikon tai jopa kuukauden, riippuen sääolosuhteista ja materiaalien hajoamisnopeudesta.

Kun lasagnepenkki on valmis, voit istuttaa tai kylvää siihen mieleisiä kasveja. Muista kastella penkkiä tarpeen mukaan ja lisätä tarvittaessa uusia kerroksia orgaanista materiaalia ylläpitääksesi penkin ravinteikkuutta ja hyvää rakennetta. Lasagnepenkin rakentajana sinua voi kiinnostaa myös Lavatarhan suunnittelu -artikkeli. Lavatarha on mitä parahin paikka testata lasagnepenkkiä.

Lasagnepenkki.
Kaalit viihtyvät lasagnepenkissä.

Lasagnepenkin hoito ja ylläpito

Lasagnepenkin hoitaminen on helppoa ja yksinkertaista, ja se vaatii vain muutamia perustoimenpiteitä, jotta kasvit voivat kasvaa ja kukoistaa tässä ainutlaatuisessa kasvuympäristössä.

 • Kastelu – Kastele lasagnepenkkiä tarpeen mukaan, etenkin kuivina aikoina. Penkin kerroksellinen rakenne auttaa säilyttämään kosteutta, mutta varmista silti, että kasvit saavat riittävästi vettä.
 • Lannoitus – Koska lasagnepenkki sisältää runsaasti ravinteita kerroksistaan, sinun ei tarvitse huolehtia liikaa lannoituksesta. Voit kuitenkin lisätä kompostia tai orgaanista lannoitetta tarvittaessa, etenkin jos huomaat, että kasvit tarvitsevat lisäravinteita.
 • Rikkakasvien torjunta – Lasagnepenkin rakenne vähentää rikkakasvien kasvua, mutta joitakin rikkakasveja voi silti ilmaantua. Poista ne heti havaitessasi, jotta ne eivät kilpaile kasvien kanssa ravinteista ja tilasta.
 • Kerrosten lisääminen – Lasagnepenkin kerrokset hajoavat ajan myötä, joten saatat joutua lisäämään uusia kerroksia orgaanista materiaalia. Tämä auttaa pitämään penkin ravinteikkaana ja terveenä. Voit lisätä kerroksia tarpeen mukaan tai tehdä sen säännöllisesti, esimerkiksi syksyllä ja keväällä.
 • Kasvien kierto – Vaihtele kasveja lasagnepenkissä vuosittain, jotta ehkäiset tuholaisten ja tautien leviämistä. Kasvien kierto auttaa myös ylläpitämään maan ravinteikkuutta, koska eri kasvit ottavat ja antavat maahan erilaisia ravinteita.

Noudattamalla näitä ylläpitotoimenpiteitä voit nauttia lasagnepenkkisi antimista vuodesta toiseen, samalla ylläpitäen penkin terveyttä ja tuottavuutta.

Lasagnepenkki.
Lasagnepenkki on helppo koota lavakauluuksiin. Lasagnepenkissä voi kasvattaa salaattia.

Viljele näitä hyötykasveja lasagnepenkissä

Lasagnepenkki sopii erinomaisesti monille hyötykasveille, jotka nauttivat ravinteikkaasta ja hyvin kuohkeasta maasta. Tässä on muutamia suosittuja hyötykasveja, joita voit kokeilla lasagnepenkissä:

 • Vihanneskrassi – Tämä nopeakasvuinen vihannes on helppo kasvattaa ja sen lehdet sopivat mainiosti salaattiin tai voileipiin.
 • Lehtikaali – Tämä ravinteikas vihannes on erittäin kestävä ja kasvaa hyvin lasagnepenkin olosuhteissa.
 • Herneet – Hernepavut hyötyvät lasagnepenkin hyvästä ilmanvaihdosta ja kuohkeasta maasta, joka edistää juurien kasvua.
 • Parsakaali – Parsakaali on toinen kestävä vihannes, joka menestyy lasagnepenkillä. 
 • Salaatti –  Eri salaattilajikkeet viihtyvät lasagnepenkin kosteapitoisessa ja ravinteikkaassa maassa.
 • Tomaatit – Tomaatit hyötyvät lasagnepenkin lämpimistä olosuhteista ja hyvästä ilmanvaihdosta, joka ehkäisee sairauksia ja tuholaisia.
 • Yrtit – Monet yrtit, kuten basilika, persilja ja timjami, kasvavat hyvin lasagnepenkin olosuhteissa.
 • Kurpitsat ja kesäkurpitsat – Nämä suuret ja nopeakasvuiset kasvit rakastavat lasagnepenkin ravinteikasta maata ja hyvää vedenpidätyskykyä. Sekä kurpitsat että kesäkurpitsat tuottavat runsaan sadon, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ruoanlaittoon ja säilöntään. Muista kuitenkin jättää riittävästi tilaa niiden laajalle leviäville köynnöksille ja lehdille.
 • Marjapensaat – Lasagnepenkki sopii myös marjapensaiden, kuten mustaherukan, punaherukan ja karviaisen, kasvattamiseen.

Valitse lasagnepenkkiisi hyötykasveja, jotka sopivat olosuhteisiin ja omiin tarpeisiisi sekä mieltymyksiisi. Kokeilemalla eri kasveja voit löytää ne, jotka menestyvät parhaiten omassa lasagnepenkissäsi ja tuottavat runsasta satoa nautittavaksi.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.