Klassiset puutarharuukut – Medici-uurna ja Anduze-vaasi

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/05/Artikkeliaudio-23-MediziJaAnfora.mp3

Klassiset puutarharuukut, kuten Medici-uurna ja Anduze-vaasi, ovat ikonisia puutarhakoristeita. Niiden ylväs ja koristeellinen muotokieli sopivat täydellisesti runsaan ja vehreän puutarhan olemukseen. Olipa sitten moderni, kartanomainen tai rennon villiintynyt puutarha, yksittäinen jalustalle asetettu puutarharuukku tai maljakko toimii upeana yksityiskohtana ja silmän kiintopisteenä. Klassiset puutarharuukut luovat puutarhaan ylväyttä ja ripauksen historian havinaa.

Klassiset puutarharuukut ja -vaasit luovat kiintopisteitä ja ammentavat symboliikkaa

Klassiset puutarharuukut ja vaasit, kuten Medici-uurna ja ranskalainen Anduze-vaasi, ovat olleet olennainen osa puutarhasuunnittelua ja -rakentamista jo vuosisatojen ajan. Niiden merkitys on puutarhasuunnittelussa ja estetiikassa moninainen. Ne toimivat koristeellisina elementteinä, jotka lisäävät puutarhoihin rakennetta, tyyliä ja symboliikkaa. Klassiset ruukut ja vaasit kertovat myös tarinoita menneisyydestä ja kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta. Näiden ajattomien klassikoiden juuret ulottuvat syvälle puutarhataiteen historiaan, tarjoten silmäyksen menneiden aikojen puutarhatrendeihin ja esteettisiin ihanteisiin. Niiden muotoilu ja materiaalit heijastavat käsityötaidon ja taiteellisen ilmaisun kehitystä eri aikakausina.

Komeat ja näyttävät ruukut luovat visuaalisen kiintopisteen

Klassiset puutarharuukut ja vaasit toimivat katseen kiintopisteinä ja nostavat tiettyjä puutarhan osia tai näkymälinjoja korostetusti esiin. Ne korostavat puutarhan arkkitehtonisia piirteitä, kuten käytäviä, terasseja, holvia tai seinämiä.

Anduze-vaasi ja Medici-uurna luovat tyyliä ja tunnelmaa

Ruukkujen ja vaasien muotokieli, materiaali ja väri antavat puutarhaan tietynlaista tyyliä ja tunnelmaa. Esimerkiksi Medici-uurnat, jotka tunnetaan koristeellisista kuvioinneista, sopivat klassisiin ja muodollisiin puutarhoihin. Komeita Anduze-vaaseja voi taas esitellä pareittain rakennuksen sisääntulon kummallakin puolella, toivottamaan tervetulleeksi vieraat ja kodin väen.

Pala puutarhataiteen historiaa omaan puutarhaan

Monet klassiset puutarharuukut ja vaasit perustuvat antiikin Kreikan ja Rooman taiteeseen ja muotoiluun. Niihin on kätketty palanen menneisyyden havinaa ja puutarhataiteen historiaa. Niiden käyttö koristeina puutarhoissa antaa puutarhalle ajattomuuden ja klassisuuden tuntua.

Yltäkylläisyyden, kuolemattomuuden ja elinvoiman symboliikka

Puutarharuukkuja ja vaaseja on perinteisesti käytetty symboloimaan yltäkylläisyyttä ja vaurautta. Niiden käyttö puutarhoissa osoitti omistajan varallisuutta ja asemaa yhteiskunnassa. Medici-uurnia on usein käytetty myös hautausmailla ja muistomerkkeinä, ja ne symboloivat kuolemattomuutta ja ylösnousemusta. Puutarhoissa niitä voidaan käyttää edustamaan elämän kiertokulkua ja luonnon uudistumista. Ruukut ja vaasit, jotka ovat täynnä kasveja, symboloivat hedelmällisyyttä ja elinvoimaa, ne voivat edustaa uuden elämän alkua sekä kasvun ja uudistumisen voimaa.

Medici-uurna on lähtöisin Firenzestä

Medici-uurnat ovat olleet merkittävä osa puutarhataidetta renessanssiajan Italian puutarhoissa . Ne ovat perinteisesti valmistettu marmorista, kivestä tai valuraudasta ja niiden uurnan muotoinen runko on usein koristeltu veistoksilla, kuten leijonilla, kukilla ja putto-hahmoilla eli, pienillä siivekkäillä olennoilla, jotka tanssivat ja leikkivät Medici-uurnan koristeissa. Kauniin koristearvonsa lisäksi uurnia voidaan käyttää myös kasvien kasvattamiseen. Tyypillisimmin niissä kasvatetaan pieniä vartettuja  puita, viiniköynnöksiä, rosmariinia tai muita koristeellisua kasveja, jotka lisäävät niiden viehätysvoimaa ja monikäyttöisyyttä.

Medici-uurnat saivat alkunsa Medici-perheen aikakaudella. Medicit hallitsivat Firenzen kaupunkia Italiassa 1200- ja 1700-luvuilla. Medicit olivat erityisesti tunnettuja taiteen ja arkkitehtuurin suojelijoina. Medicit käyttivät uurnia koristamaan puutarhojaan, mikä osoitti heidän vaurautta ja valtaansa. Tämä perinne levisi nopeasti muualle Eurooppaan, ja Medici-uurnista tuli suosittu elementti barokkiajan ranskalaisissa puutarhoissa.

Nykyään Medici-uurnat ovat edelleen suosittuja koristeita, joita arvostetaan niiden historiallisen merkityksen ja esteettisen arvon vuoksi. Niitä on saatavilla monissa eri tyyleissä ja materiaaleissa, ja niitä käytetään monipuolisesti erilaisissa puutarhaympäristöissä.

Klassiset puutarharuukut
Auckland Museumin julkaisema kuva puutarhanäyttelyssä esillä olevasta uurnasta.

Medici-uurnan ominaispiirteet

Medici-uurnan suunnittelu pohjautuu antiikin aikaisiin maljakoihin.

  • Leveä, ulospäin kääntyvä reuna antaa uurnalle sen ikonisen kellonmaisen siluetin.
  • Gadrooning-uurteet tai kaiverrukset koristavat uurnan pyöreää reunaa, tuoden siihen klassista yksityiskohtaisuutta. Gadrooning-uurteet ovat koristeellisia uurteita, jotka muodostavat sarjan kuperasti kaartuvia muotoja. Uurteet ovat usein soikean mallisia ja ne asettuvat toisiaan vasten muodostaen jatkuvan kuvion. Gadrooning-uurteita käytetään usein koristamaan erilaisia esineitä, kuten Medici-uurnia, ja ne luovat vaikutelman eleganssista ja hienostuneisuudesta.
  • Akanthus-lehtikoristelut tyypillisesti ympäröivät uurnan alaosaa, lisäten siihen syvyyttä ja visuaalista mielenkiintoa.
  • Laajeneva uritettu varsi tukee uurnan rakennetta ja antaa uurnalle korkeutta.Varsi kiinnittyy usein matalaan neliön- tai kahdeksankulmaisen muotoiselle jalustalle. Jalusta korostaa uurnan arvokkuutta.

Anduze-vaasi, ranskalainen perinne puutarhassa

Anduze-vaasi, joka tunnetaan myös nimellä Vase d’Anduze, on ranskalainen klassikko. Vaasi on tullut tunnetuksi puutarhojen klassikkona sen ainutlaatuisen muotoilun ja käsityötaidon ansiosta. Anduze-vaasit ovat peräisin Etelä-Ranskan Anduzen alueelta, jossa ensimmäiset vaasit valmistettiin 1600-luvulla. Näissä vaaseissa yhdistyvät perinteinen keramiikkataito ja koristeellisen ulkomuoto.

Anduze-vaasi
Clem Rutterin kuva kahdesta Anduze-vaasista.

Anduze-vaasin ominaispiirteet

  • Pyöreä, amforamainen muoto. Anduze-vaasin klassinen muoto on saanut innoituksensa antiikin Kreikan amforoista.  Anduzelle on tyypillistä amforaa laajempi suuaukko ja kapeampi pohja.
  • Koristeelliset elementit. Vaasi koristellaan tyypillisesti värikkäillä lasituksilla ja usein esimerkiksi viiniköynnös- tai akanthuskasvien reliefikoristeilla, jotka tuovat siihen lisää näyttävyyttä. Myös nauhamaiset garland- eli seppelekuviot ovat tyypillisiä. Seppelkuvio voi esittää kasvillisuutta, kuten lehtiä ja hedelmiä. Garland-kuvio on tyypillinen klassisille keramiikkaesineille ja se tuo vaasiin runsautta ja historiallista charmia. Vaasin aitouden ja alkuperän merkkinä ovat usein heraldiset vaakunat, tekijän nimikirjoitus ja valmistuspaikka.
  • Rustiikkinen viimeistely. Useimmissa Anduze-vaaseissa on maanläheinen, rustiikkinen viimeistely, joka korostaa perinteistä käsityötaidetta ja luonnonläheisyyttä.
  • Suuret mitat. Anduze-vaasit ovat usein suuria, mikä tekee niistä ihanteellisia suurempien kasvien tai puiden istuttamiseen.

Anduze-vaasin käyttö puutarhassa

Anduze-vaasi tuo puutarhaan palan ranskalaista puutarhaperinnettä. Se oli alun perin tarkoitettu sitrushedelmien, kuten appelsiinien ja sitruunoiden kasvattamiseen. Sittemmin se on saavuttanut vakiintuneen aseman ranskalaisten puutarhojen klassikkona. Komea ja suurikokoinen Anduze-vaasi soveltuu erinomaisesti monenlaisiin puutarhatyyleihin – rennosta maalaishenkisestä puutarhasta aina muodollisiin ranskalaisiin puutarhoihin.

Vaasi toimii erinomaisesti puutarhan käytävän, rondellin tai tyhjän nurmialueen keskipisteenä tai useamman eri korkuisen ruukun ryhmänä. Vaaseja voidaan myös sijoittaa puutarhan sisäänkäyntien lähelle toivottamaan vieraat tervetulleiksi.

Anduze-vaasiin istutetaan usein koristeellisia topiareja eli muotoon leikattuja pieniä pensaita tai puita sekä pieniä eksoottisia oliivi-, sitruuna- tai appelsiinipuita. 

Anduze-vaasit ovat säänkestäviä, ne sopivat erinomaisesti ulkokäyttöön ympäri vuoden. Talvikaudella niissä voidaan esitellä esimerkiksi havukasveja tai joulukoristeita.

Klassiset puutarharuukut
Daniel Villafruelan kuva klassisesta Anduze-vaasista

Jalusta ja huolella perustettu alusta korostaa ruukun ylväyttä

Klassiset puutarharuukut ja vaasit sijoitetaan huolella perustetulle alueelle ja mieluiten jalustalle. Jalustat nostavat ruukut ja vaasit suoraan katseen tasolle, mikä korostaa niiden kauneutta ja varmistaa, että niitä voidaan ihailla kunnolla. Jalustan käyttö myös suojaa ruukkua suoralta kosketukselta maan kanssa, mikä voi auttaa ehkäisemään kosteuden ja säävaihteluiden aiheuttamia vaurioita.

Jalustalle nostetut klassiset puutarharuukut ja -vaasit luovat visuaalista näyttävyyttä sekä antavat  järjestystä ja ryhtiä puutarhan suunnitteluun. Huolellinen esillepano tekee puutarhasta harkitun ja huolitellun näköisen, mikä heijastaa puutarhanomistajan esteetistä silmää  ja arvostusta upeisiin yksityiskohtiin. Huolitellun esillepanon kautta ruukut ja vaasit toimivat kuin veistokset, tarjoten silmänruokaa ja tukien samalla puutarhan kokonaisestetiikkaa.

Sijoittamalla klassiset puutarharuukut ja -vaasit keskeisille paikoille puutarhassa ne luovat esteettistä harmoniaa,  juhlistavat puutarhan luonnetta ja historiaa. Ne kertovat tarinaa menneisyyden taidekäsityksistä ja kulttuurien arvostuksesta, ja niiden kautta puutarhasta tulee esteettisten nautintojen, kauniiden yksityiskohtien ja katseen kiintopisteiden tyyssija.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.