Kalamondiinin kasvatus – Näin onnistut eksoottisen sitruspuun hoidossa

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/03/kalamondiinin-kasvatus–nain-onnistut-eksoottisen-sitruspuun-hoidossa.mp3

Kalamondiinin kasvatus on oletettua helpompaa. Tämä pieni hedelmäpuu kaipaa hellää huolenpitoa, runsaasti valoa, lämpöä ja tasaista kastelua. Artikkeliin on koottu vinkit, joiden avulla kalamondiinin hoito ja talvetus onnistuu ja saat kalamondiinisi viihtymän.

Mikä on kalamondiini?

Kalamondiini (Citrus × microcarpa) on sitrushedelmä. Kalamondiini on kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja sitä pidetään kumkvattien ja mandariinien risteytymänä. Kalamondiinin hedelmä on pieni, noin 2-4 cm halkaisijaltaan, ja sen kuori on ohut ja kiiltävä. Hedelmäliha on hapan ja aromaattinen, ja sitä käytetään usein ruoanlaitossa, juomissa ja marmeladeissa. Kalamondiini on myös suosittu koristekasvi, joka tuottaa runsaasti kukkia ja hedelmiä lähes ympäri vuoden.

Kalamondiinin kasvatus tuottaa tulosta ja oranssit pikkusitrukset kypsyvät.
Kalamondiini, niin kuin muutkin sitrukset tuottavat syötävää satoa. Nämä kirpeät hedelmät maistuvat parhailta hillottuna.

Kalamondiinin kasvatus – perusvinkit menestykseen

Kalamondiinien hoitaminen on kohtalaisen helppoa. Kun huolehdit perusasioista kuten riittävän valon, kastelun ja lannoitteiden saannista kalamondiinisi kiittää sinua ihanilla kukilla ja komealla sadolla. Ihastuttava pikkupuu luo viihtyessään kotiisi tuulahduksen välimerellistä tunnelmaa. Kesäisin tämä ihanuus kiittää päästessään ulos terassille tai parvekkeelle.

Runsaasti valoa ja lämpöä

Kalamondiini, kuten muutkin sitruspuut, tarvitsee runsaasti valoa voidakseen kasvaa ja kukoistaa. Sijoita kalamondiini valoisaan paikkaan, kuten etelään suuntautuvan ikkunan äärelle, jossa se saa mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Varhain keväällä tämä pieni sitruspuu on syytä kuitenkin totuttaa polttavaan auringonvaloon vaiheittain.

Kalamondiini ja muut pienet sitruspuut sopivat kauniisti myös terassille tai parvekkeelle. Kasvattaessasi kalamondiinia ulkona kesäisin, varmista, että se sijoitetaan suojaisaan paikkaan, jossa se ei altistu voimakkaalle tuulelle tai sateelle. Voit myös siirtää sen sisätiloihin yöksi, jos sääolosuhteet sitä vaativat.

Kalamondiinin kasvatus
Kalamondiinin kasvatus sujuu kesäisin terassilla tai patiolla.

Kastelu ja lannoitus

Kalamondiini vaatii säännöllistä kastelua, mutta sen kasvualustan tulee päästä kuivumaan kastelujen välillä. Varmista, että kasvualusta on hyvin vettä läpäisevä, jotta juuret eivät kärsi liiasta kosteudesta. Lannoita kalamondiini keväästä syksyyn noin kahden viikon välein sitruspuille tarkoitetulla lannoitteella.

Kalamondiinin kasvatus pähkinänkuoressa

  • Varmista valoisa sijainti
  • Kastele säännöllisesti, mutta anna mullan kuivua kastelujen välillä
  • Lannoita keväästä syksyyn sitruspuille tarkoitetulla lannoitteella
  • Talveta kasvi viileässä ja valoisassa paikassa
  • Leikkaa ylivenähtäneet oksat muotoonsa
  • Tarkista lehdet säännöllisesti mahdollisilta kirvoilta

Millaisen kasvualustan ja ruukun valitsen?

Kalamondiinin kasvatus, kuten muidenkin sitruspuiden onnistuu parhaiten vettäläpäisevässä hiekkamultamaassa. Voit hyvin sekoittaa itse viherkasveille tarkoitettua multaa ja hiekkaa keskenään. Parhaan lopputuloksen saat, jos sekoitat hiekkamultaan hieman kuivunutta ja mururakenteista savea. Välimerellisten sitruspuiden olemukseen sopii erityisen hyvin suuret terrakottaruukut. Istuta koristeellinen pikkupuu suurehkoon ruukkuun ja lisää vuosittain ruukun pinnalle hieman uutta multaa.

Kalamondiinin kasvatus
Kalamondiinin kasvatus

”Kalamondiinin kasvatus vaatii erityistä huomiota valon, kastelun ja talvettamisen suhteen, mutta oikeilla hoitotoimenpiteillä voit nauttia tästä kauniista ja eksoottisesta kasvista vuoden ympäri.”

Kalamondiinin talvettaminen

Suomen talvet ovat kylmiä ja pimeitä, joten kalamondiinin talvettaminen on suositeltavaa. Talvettamisen aikana kasvi lepää ja kerää voimia tulevalle kasvukaudelle. Aloita talvettamisen valmistelu syksyllä ennen ensimmäisiä pakkasia. Siirrä kalamondiini sisätiloihin ja vähennä kastelua. Sijoita kasvi viileään ja valoisaan paikkaan, kuten etelään suuntautuvaan ikkunan ääreen. Auringonvalon määrän olessa vähimmillään sitruspuut hyötyvät lisävalosta. Lisävalo ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos kasvi talvehtii ikkunan välittömässä läheisyydessä. Lämpötilan tulisi olla talvettamisen aikana noin 10-15 °C.

Talvettamisen aikainen hoito ja keväällä herätteleminen talvilevosta

Kalamondiinin kastelua tulee vähentää talvettamisen aikana, mutta kasvualustan ei saa antaa kuivua kokonaan. Anna mullan kuivua hieman kastelukertojen välillä. Lannoitusta ei tarvita talvettamisen aikana, mutta voit aloittaa lannoittamisen uudelleen keväällä, kun kasvi alkaa herätä lepotilastaan.

Kun kevät saapuu, voit alkaa totuttaa kalamondiinia lisääntyvään valoon ja lämpöön. Siirrä kasvi valoisampaan ja lämpimämpään paikkaan ja aloita kastelun lisääminen vähitellen. Keväällä on myös hyvä aika leikata kasvin ylipitkäksi venähtäneitä oksia. Tällöin kasvi saa takaisin lehvästönsä kauniin muodon. Kalamondiinin voi siirtää parvekkeelle tai terassille kun ulkolämpötilat ovat reilusti plussan puolella, eikä yöpakkasten vaaraa ole. Yleensä ulos vieminen ajoittuu kesäkuun puolenvälin tietämille.

Kalamondiinin kasvatus on palkitsevaa ja innostavaa. Kun yhden sitruspuun kasvatus onnistuu, voi hetkessä huomata olevansa varsinainen sitruspuiden keräilijä. Kannattaakin lukea artikkeli Eksoottiset sitruspuut sisustuksessa – luo välimerellistä tunnelmaa kotiisi, siitä voit saada oivia vinkkejä sitruspuu harrastukseesi.

Kalamondiinin pölytys.
Kalamondiinin pölytys sujuu myös siveltimellä.
Kalamondiinin pölytys.
Kalamondiinin siitepöly on kirkkaan keltaista.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.