Japaninruusukvitteni – varhain kukkiva koristepensas

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/04/19-ruusukvitteni-artikkeliaudio-valmis.mp3

Japaninruusukvitteni kukkii varhain, toukokuun ja kesäkuun taitteessa, korallinpunaisin, oranssein tai tiilenpunaisin kukin. Tee puutarhastasi keväinen paratiisi ja hyödynnä ihanasti kukkivia pieniä pensaita. Nämä ihanuudet tarjoavat silmäniloa niin kivikkoon, rinteeseen kuin paahteiselle paikallekin. Tutustu ihaniin ruusukvitteneihin ja anna mielikuvituksesi piirtää ihania puutarhaunelmia.

Korallinpunaisena kukkiva pieni pensas

Japaninruusukvittenin kukat ja hedelmät kehittyvät aina edellisen vuoden versoihin. Kun puutarha herää henkiin, ensimmäiset pölyttäjät pörräävät ja päivät lämpenevät, pullistuvat japaninruusukvittenin kukkien nuput lähes helminauhamaisiksi vanoiksi piikkisiin oksiin. Kukinta alkaa toukokuun lopulla ja jatkuu aina kesäkuulle asti. Omenankukkia muistuttavat korallinpunaiset, tiilenpunaiset ja oranssit kukat hehkuvat kauneuttaan muutamien viikkojen ajan.

Tämä pieni matala, noin 60 sentistä metriin ylettyvä pensas kasvaa kauniin pallomaiseen muotoon. Lajikkeesta riippuen puumaiset ja tummat oksat kasvavat teräviä okaita eli piikkejä. Jalostetut kotimaiset lajikkeet ’Sirius’ ja ’Venus’ ovat lähes piikittömiä. Japaninruusukvittenit ovat yleisesti erittäin terveitä kasveja, eikä niitä vaivaa kasvitaudit tai tuholaiset.

Japaninruusukvitteni
Runsas ja pitkään kestävä kukinta alkaa toukokuussa.
Japaninruusukvitteni
Pienet kukat muistuttavat omenapuun kukkia.

Hehkuvan keltaiset hedelmät, pohjolan sitruunat kypsyvät lokakuussa

Japaninruusukvitteni kasvattaa tummien oksien tyveen kovia hedelmiä. Hedelmät muistuttavat etäisesti omenaa tai päärynää, mutta ovat pienempiä sekä muodoltaan epäsymmetrisiä ja muhkuraisia. Raakoina hedelmät ovat vihreitä, mutta kypsyessään ne muuttuvat kirkkaan keltaisiksi ja hieman nahkeapintaisiksi. Kypsät hedelmät levittävät ympärilleen huumaavaa, mausteista sitruunan tuoksua. Vadillinen näitä pohjolan sitruunoita tuo huoneilmaan ihanaa tuoksua.

Japaninruusukvittenin hedelmät ovat happamia, kuivia ja kovia, eikä niitä yleensä syödä sellaisenaan. Kypsyvät hedelmät tipahtavat maahan, ja sato korjataan maasta. Usein kuitenkin Suomen olosuhteissa sato ei ehdi aivan kypsyä kasvukauden aikana. Tällöin hedelmät voi poimia oksista ja tuoda sisälle kypsymään.

Japaninruusukvittenin kypsät hedelmät ovat keltaisia.
Japaninruusukvittenin kypsät hedelmät ovat keltaisia.
Japaninruusukvittenin halkaistu hedelmä
Hedelmät halkaistaan ennen kypsennystä ja tummat siemenet poistetaan huolella.

Kalkittu hiekkamultamaa, kivikot ja rinteet ovat ihanteellisia japaninruusukvittenille

Hiekkainen ja sorapitoinen, kuivahko maaperä sopii erinomaisesti japaninruusukvittenille. Voit istuttaa tämän ihastuttavan keväällä kukkivan pensaan kivikkopuutarhaan joko yksittäisenä katseenvangitsijana tai esimerkiksi kolmen pensaan ryhmänä. Kivikon sorapinta tai luonnonkivet luovat upean taustan tälle viehättävälle pensaalle. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat haasteelliset rinteet tai paahteiset istutusalueet. Tärkeintä on, että maaperä on hyvin vettä läpäisevää, ravinteikasta ja kalkittua, pH noin 6. Pieni pensas kasvaa hitaasti, joten jos malttamattomuus vaivaa odottelun suhteen, kannattaa hankkia jo valmiiksi mahdollisimman suurikokoinen japaninruusukvittenin taimi.

Lajikkeissa on eroja kasvuvyöhykkeiden ja kasvutavan suhteen

Suomalaisilla taimistoilla on yleisimmin saatavilla neljää eri japaninruusukvittenilajiketta:

  • Chaenomeles japonica
    Perinteinen japaninruusukvitteni (Chaenomeles japonica) viihtyy parhaiten kasvuvyöhykkeillä I-III, mutta voi menestyä suotuisissa oloissa myös vyöhykkeillä IV ja V. Haittapuolena voi olla piikkisyys sekä runsas juuriversojen tuotanto.
  • Kotimaiset FinE-lajikkeet ’Sirius’ ja ’Venus’
    Kotimaiset FinE-taimet ’Sirius’ ja ’Venus’ muistuttavat kasvutavaltaan toisiaan. Molemmat ovat runsashaaraisia ja vähäokaisia lajikkeita. Ne ovat itsepölytteisiä, mutta hyötyvät ristipölytyksestä. Jos siis tavoittelet suurta kvittenisatoa, kannattaa istuttaa näitä kahta lajiketta vierekkäin. ’Sirius’ on näistä kylmänkestävin, ja sen suositeltava kasvuvyöhyke ulottuu jopa I-V-vyöhykkeille.
  • Chaenomeles japonica ’Cido Red’ on edellisiä lajikkeita herkempi. Sen suositeltava kasvuvyöhyke on I-II, ja suotuisissa oloissa se voi selvitä myös III-vyöhykkeellä. ’Cido Red’ -lajikkeen kukat ovat tiilenpunaiset. Lajike on niin ikään itsepölytteinen, mutta hyötyy ristipölytyksestä.
Japaninruusukvittenin kukinto.
Kukkien värit vaihtelevat lohenpunaisesta koralliin, oranssiin ja tiilenpunaiseen.

Hilloa ja marmeladia hedelmistä

Kivikovat ja kuivat hedelmät vaativat kypsennyksen, jotta niiden rakenne ja maku tulevat parhaiten esille. Ennen kypsentämistä japaninruusukvittenin siemenet ja siemenkodat tulee poistaa huolellisesti. Ruskeat siemenet ovat myrkyllisiä, minkä vuoksi ne on syytä poistaa tarkasti ennen valmistusta. Kuoritut ja puhdistetut kvittenit keitetään pienessä määrässä vettä hilloksi. Hedelmät sisältävät luonnostaan pektiiniä, mikä sakeuttaa hillon sopivasti. Valmis hillo saavuttaa uskomattoman kirkkaan keltaisen sävyn, ja kvittenin maku muuttuu teräväksi, hedelmäiseksi, pippuriseksi ja kukkaisaksi. Hillo on taivaallisen hyvää esimerkiksi juustojen kanssa tarjoiltuna. Japaninruusukvittenin hapan ja mausteinen maku tekee siitä erinomaisen lisukkeen myös liharuokien rinnalle.

Japaninruusukvittenihillo
Kvittenihillosta tulee kauniin keltaista ja ihanan makuista.

Keski- ja Etelä Japanista Eurooppaan vuonna 1869

Japaninruusukvittenit ovat kotoisin Keski- ja Etelä-Japanista. Kvittenit tuotiin Eurooppaan vasta vuonna 1869, jonka jälkeen niitä on arvostettu koristekasveina niiden näyttävän ja pitkäkestoisen kukinnan ansiosta. 1950-luvulta lähtien Euroopassa on jalostettu ruusukvitteneitä myös niiden sato-ominaisuuksien parantamiseksi. Yksi kvittenipensas tuottaa keskimäärin 4-8 kiloa satoa satokaudessa.

Istuta vaikka ruukkuun terassille tai hyötytarhaan

Japaninruusukvittenit tarjoavat puutarhaan niin visuaalista kuin kulinaaristakin iloa. Kvitteneiden monipuolisuus tekee niistä erinomaisen valinnan jokaiseen puutarhaan. Olipa kyseessä sitten kivikon koristaminen, matalan aidanteen luominen, terassin elävöittäminen ruukkukasveilla tai hyötytarhan monimuotoisuuden lisääminen, kvittenit tuovat nautintoa upeilla kukinnoillaan ja herkullisilla hedelmillään. Niiden sato-ominaisuudet tarjoavat myös loistavan mahdollisuuden kokeilla jotain uutta keittiöpuutarhassa. Kokeile, ihastu ja anna japaninruusukvittenin hurmata sinutkin!

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.