Ylväs ja graafinen viherliljapuu on puutarhojen katseenvangitsija

0:00
0:00
https://herni.fi/wp-content/uploads/2024/04/artikkeliaudio-viherliljapuu_valmis.mp3

Viherliljapuut ovat yleistyneet puutarhojen kesäisinä ihastuttajina. Graafinen ja näyttävä viherliljapuu sopii erinomaisesti kesän ruukkuistutuksiin patioille, terassille tai parvekkeelle. Kasvien ylväs kasvutapa tuo istutuksiin kaivattua korkeutta ja näyttävyyttä. Parhaimmillaan nämä ihanuudet voivat toimia jopa tilanjakajina ja näkösuojana terassilla. Tutustu näiden ylväiden, kaalipalmuksikin kutsuttujen, eksoottisten kasvien maailmaan ja saa ne menestymään vuodesta toiseen.

Uudesta-Seelannista Eurooppalaisten puutarhojen ylpeydenaiheeksi

Viherliljapuut, tai kaalipalmut, kuuluvat Cordyline-sukuun, joka käsittää noin 15 lajia ikivihreitä puu- ja pensasmaisia kasveja. Alun perin nämä ylväät kasvit ovat kotoisin Uudesta-Seelannista, Itä-Australiasta, Kaakkois-Aasiasta sekä Tyynenmeren saarilta, viherliljapuut ovat sopeutuneet monenlaisiin ympäristöihin tropiikista kohtalaisen lämpimään ilmastoon. Eurooppaan ne saapuivat 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa, kun tutkimusmatkailijat ja kasvitieteilijät toivat niitä mukanaan uusilta mantereilta. Viherliljapuut yleistyivät nopeasti koristeellisen arvonsa ja sopeutuvuutensa ansiosta, ja ne ovat nyt suosittuja niin sisä- kuin ulkotiloissakin ympäri Eurooppaa.

Niille on ominaista graafinen kasvutapa. Nuorena ne muodostavat tiheän, matalan lehtikimpun, josta kasvaa vähitellen yksi tai useampi pitkä varsi. Lehdet ovat pitkiä, miekka- tai keihäänmuotoisia, ja kasvavat usein tiheinä rykelminä varsien kärjissä, luoden näyttävän siluetin, joka tuo puutarhaan trooppista tunnelmaa.

Viherliljapuiden lehdet ovat todellinen katseenvangitsijoita niiden ainutlaatuisen muodon ja värien kirjon ansiosta. Miekkamaiset lehdet kasvavat jopa 60–90 cm pituuteen, luoden näyttävän lehtimassan. Viherliljapuiden värimaailma on moninainen. Upeat sävyt vaihtelevat syvän vihreistä, purppuran, punaisen ja pinkin sävyihin, aina tummanpuhuviin burgundin väreihin asti. Lisäksi monet lajikkeet ihastuttavat kirjavalehtisyydellään, jossa on nähtävissä sekä hienovaraisia että rohkeita juovikkaita raitoja. Yhdessä lehdehdessä voi olla juovittain useita eri sävyjä. Tämä tekee viherliljapuusta upean ja näyttävän yksittäiskasvin puutarhaan. Näiden monipuolisten värien ja kuvioiden ansiosta viherliljapuut tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia upeisiin esillepanoihin, perassilla, ruukkupuutarhassa, kivikkopuutarhassa tai parvekkeella. 

Viherliljapuu
Perinteinen burgundin-värinen viherliljapuu on näyttävä korkeassa terrakottaruukussa.

Viherliljapuun hoito on melko yksinkertaista

Viherliljapuiden hoito on yleisesti ottaen melko yksinkertaista, mikä tekee niistä sopivan valinnan niin kokeneille puutarhureille kuin aloittelijoillekin. Nämä kasvit ovat sopeutuvaisia ja kestäviä, mutta muutamilla perushoidon periaatteilla varmistat, että ne kukoistavat ja tuovat iloa vuodesta toiseen.

Miten valita sopiva ruukku viherliljapuulle?

Valitessasi ruukkua viherliljapuulle, ota huomioon kasvin juuriston tarpeet. Ruukun tulee olla tarpeeksi tilava juuriston kasvulle, joten suosi aluksi ruukkua, joka on vähintään 10 cm leveämpi kuin kasvin juuripaakku. Kasvin kasvaessa se siirretään tarvittaessa suurempaan ruukkuun. Tärkeää on myös varmistaa, että ruukun pohjassa on reikä ylimääräisen veden poistumista varten, jotta juuristolle ei pääse kertymään liikaa vettä ja aiheuttamaan juurimätää. Ruukuista ja ruukkupuutarhasta voit kuunnella lisää podcastista Ruukkupuutarha.

Millainen multa ja kasvualusta on ihanteellinen?

Viherliljapuille sopii parhaiten hyvin vettäläpäisevä, ravinteikas ja ilmava multa. Yleinen kukkamulta tai palmumultaseos soveltuu hyvin, mutta voit parantaa multaa lisäämällä siihen karkeaa hiekkaa tai perliittiä parantamaan vedenpoistoa. Kasvualustan pH-arvo tulisi olla hieman hapan tai neutraali. Hyvän kasvualustan valinta on olennaista viherliljapuiden terveydelle ja kasvulle.

Kastelu ja lannoitus

Viherliljapuita kastellaan maltillisesti. Multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Liiallinen vesi voi aiheuttaa juurimädän, joten tarkkaile mullan kosteutta ja vältä ylikastelua. Lannoitus keväästä syksyyn kerran kuukaudessa tasapainoisella lannoitteella tukee viherliljapuun terveellistä kasvua ja lehtien värin säilymistä.

Muut hoitotoimenpiteet

Viherliljapuiden hoitoon kuuluu myös säännöllinen kuivuneiden tai vahingoittuneiden lehtien poistaminen, mikä auttaa kasvia keskittämään energiansa uuden kasvun tuottamiseen. Jos kasvi alkaa näyttää ahtaalta ruukussaan, on aika siirtää se isompaan astiaan. 

Noudattamalla näitä perusohjeita varmistat, että viherliljapuusi voi kasvaa ja kukoistaa. Hyvin hoidettut kasvisi säilyvät vuodesta toiseen elinvoimaisena.

Viherliljapuu
Viherliljapuut sopivat erinomaisesti yhteen esimerkiksi japaninvaahteran kanssa.

Talvettamisen salaisuudet

Viherliljapuiden talvettaminen Suomen olosuhteissa vaatii huolellisuutta, sillä vaikka jotkin lajikkeet ovat melko kylmänkestäviä, Suomen talvet ovat liian kovia näille eksoottisille kasveille. Kasvit voivat kestää lievää pakkasta, mutta pitkäaikainen altistuminen alle 0°C lämpötiloille voi olla vahingollista. Esimerkiksi Britanniassa leudomman ilmaston alueilla jotkut kasvit saattavat selvitä ulkona talven yli suojattuna, mutta Suomessa ne talvetetaan sisätiloissa.

Talvettaminen sisätiloissa

Kun yölämpötilat alkavat laskea alle +5°C – 0C, on aika siirtää viherliljapuut sisätiloihin. Valitse talvehtimispaikaksi valoisa huone, jossa lämpötila on viileähkö, noin +5°C – +15°C. Liian lämmin ja pimeä talvehtimispaikka voi aiheuttaa kasvun hidastumista tai lehtien lakastumista. Valoisa ja viileä huone, kuten lasitettu viherhuone tai viileämpi huone kotona, on ihanteellinen. Talven aikana kastelua tulee vähentää merkittävästi. Anna mullan kuivahtaa hyvin kastelujen välillä, sillä kasvien veden tarve on vähäisempää lepotilassa. Tarkkaile kuitenkin, ettei multa pääse kuivumaan kokonaan. Lisälannoitusta ei yleensä tarvita talven aikana.

Talvettaminen kellarissa

Jos valoisa tila ei ole saatavilla, viherliljapuun voi talvettaa myös kellarissa, kunhan lämpötila pysyy viileänä (+5°C – +10°C). Pieni ikkuna olisi eduksi, mutta kasvit selviävät kyllä pimeässäkin talven yli. Pitkäaikainen täydellinen pimeys voi heikentää kasvin kuntoa.

Varhain keväällä takaisin ulos

Kun kevät koittaa ja yölämpötilat nousevat jälleen säännöllisesti yli +5°C, viherliljapuut voidaan totuttaa vähitellen ulkoilmaan ennen niiden siirtämistä takaisin kesäiseen kasvupaikkaansa. Tämä karaisuvaihe auttaa kasveja sopeutumaan ulkoilman valoon ja lämpötilaan, välttäen samalla lehtien palovammoja ja stressiä.

Talvettamalla kasvit huolellisesti voit nauttia niiden kauneudesta vuodesta toiseen, myös Suomen vaihtelevissa olosuhteissa.

Viherliljapuu
Graafiset, miekkamaiset lehdet piirtyvät kauniisti esiin rakennuksia vasten.
Viherliljapuu
Eri lajikkeiden lehdet näyttävät erilaisista. Juovikkaiset lajikkeet ovat näyttäviä.

Lukuisia toinen toistaan ihanampia lajikkeita

Viherliljapuut tarjoavat uskomattoman valikoiman lajikkeita, jotka vaihtelevat lehtien väreissä ja kasvukoossa. Lajikkeina ovat muun muassa klassisesta Cordyline australis ’Red Star’, joka on tunnettu syvän punaisista, lähes mustista lehdistään sekä ’Torbay Dazzler’, joka hurmaa kirjavalehtisyydellään vihreän ja kermanvalkoisen sävyillä. Erikoisempia lajikkeita edustaa esimerkiksi ’Pink Passion’, jonka lehdet loistavat kirkkaan pinkkinä, tuoden väripilkun jokaiseen puutarhaan. ’Southern Splendour’ puolestaan tarjoaa oliivinvihreitä lehtiä, joita reunustaa leveä pinkki raita. Eikä sovi unohtaa ’Purple Tower’ -lajiketta, jonka tumman purppuranpunaiset lehdet tekevät siitä todellisen katseenvangitsijan. Jokainen lajike on ainutlaatuinen, ja viherliljapuiden valikoima mahdollistaa persoonallisten ja visuaalisesti vaikuttavien puutarhatilojen luomisen. Kannattaa myös rohkeasti kokeilla useamman eri lajikkeen kasvattamista tai peräti keräilyä.

Palmukaali
Näkösuojaa terassille tuovat pitkät miekkamaiset lehdet.
palmukaali
Erilaiset seinäpinnat ja materiaalit nostavat kauniisti esiin graafista kasvutapaa.

Luo näyttävä ruukkupuutarha tai eksoottinen näkösuoja puutarhaasi

Viherliljapuut ovat todellisia katseenvangitsijoita, jotka tuovat puutarhaan ja ulkotiloihin upeaa näyttävyyttä ja trooppista tunnelmaa. Niiden monipuolisuus ja ainutlaatuinen ulkonäkö tekevät niistä ihanteellisia monenlaisiin istutusasetelmiin.

Ruukkupuutarhan katseenvangitsija

Kun suunnittelet ruukkupuutarhaa valitse suuria ruukkuja. Suuriin ruukkuihin yksittäin istutetut viherliljapuut tuovat korkeutta ja struktuuria sekä tarjovat ripauksen eksotiikkaa. Suuret ruukut korostavat kasvien arkkitehtonista muotoa ja antavat niille tarvittavaa tilaa juuristolle. Näin luot näyttävän keskipisteen terassille, parvekkeelle tai jopa sisäänkäynnin eteen.

Intiimiyden tuntua ja näkösuojaa terassille tai parvekkeelle

Käyttämällä noin 50–70 cm korkeita ruukkuja, voit luoda viherliljapuilla mukavasti intiimiyttä ja näkösuojaa terassille, patiolle tai parvekkeelle. Näin muodostat rauhallisen ja suojaisan tilan, jossa on mukava viettää aikaa. Näyttävät viherliljapuut toimivat myös erinomaisena taustana rentoutumisalueellesi.

Ylväyttä ja eksotiikkaa kukkapenkkiin

Viherliljapuut sopivat erinomaisesti myös kukkapenkin keskelle, tuoden siihen ylvästä ja näyttävää ilmettä kesäkukkien sekaan. Ne luovat upean kontrastin matalammille kasveille ja tuovat penkkiin kerroksellisuutta ja korkeutta. Tämä yhdistelmä luo dynaamisen ja syvyydeltään rikkaan asetelman, joka kiehtoo katsojan silmää. Muista siirtää kasvit takaisin ruukkuihin ennen talven tuloa.

Graafisuutta ja kontrastia kivikkopuutarhaan

Kivikko- ja sorapuutarhat tarjoavat rouhean ja minimalistisen taustan viherliljapuille, korostaen niiden eksotiikkaa ja ainutlaatuista muotoa. Karkean kiven ja viherliljapuiden yhdistelmä luo kontrastin, joka tuo kasvien muodot ja värit kauniisti esiin. Tässä ympäristössä viherliljapuut nousevat arvoonsa, luoden puutarhaan mielenkiintoisia katseenvangitsijoita.

Käyttämällä näitä kiehtovia kasveja näissä erilaisissa asetelmissa voit tuoda puutarhaasi ja ulkotiloihisi monipuolisuutta, struktuuria ja trooppista tunnelmaa.

Viherliljapuu
Valko-vihreäjuovaiset variegata lajikkeet luovat valoa varjokohtiin.
Viherliljapuu
Yöpakkasten tullen viherliljapuut on syytä siirtää sisätiloihin suojiin.

Luovuutta, innostusta ja keräilyn viehätysvoimaa

Viherliljapuiden maailma tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luovuudelle ja puutarhasuunnittelulle. Niiden monipuoliset lajikkeet ja värit antavat jokaiselle mahdollisuuden löytää juuri omaan makuunsa sopivan kasvin. Testaa eri lajikkeiden keräilyä, kokeile rohkeita yhdistelmiä ja leikittele värien sekä muotojen kanssa. Näiden ihanuuksien kasvatus ja talvettaminen Suomen olosuhteissa voi olla yhtä aikaa haastavaa ja palkitsevaa. Se antaa tilaisuuden oppia uutta ja nähdä vaivannäön tulokset, kun kasvisi kukoistavat ja tuovat iloa vuodesta toiseen. Kokeilunhalu ja avoimuus uusille ideoille voivat tehdä puutarhastasi ainutlaatuisen keitaan, joka heijastaa omaa persoonallisuuttasi ja luovuuttasi.

Lisää artikkeleita

Mainos
Mainostajan nimi Oy
Mainoksen otsikko tulee tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.